AcasăOPINIIPĂCĂLIȚI DIN NOU? – Voința maramureșenilor este deturnată de găștile politice

PĂCĂLIȚI DIN NOU? – Voința maramureșenilor este deturnată de găștile politice

spot_img

DISTRIBUIȚI

Au avut loc negocieri pentru formarea unei majorități în Consiliul Județean Maramureș. S-au purtat atât de repede că aproape s-au încheiat. Ca de fiecare dată, un lucru făcut pe fugă, fără chibzuire, fără a ține seama de tot ce se poate întâmpla, se va dovedi extrem de nociv pentru maramureșeni.

Se pare că nici de data asta nu vom avea o conducere capabilă măcar să nu repete greșelile făcute de cei care au semănat și lăsat un adevărat dezastru în urma lor. După anunțarea rezultatelor obținute la alegerile din 5 iunie, lucrurile păreau extrem de clare în privința viitoarei majorități și a conducerii instituției. Atât de clare încât până și Gabriel Zetea a observat și anunțat că va începe imediat consultările cu Coaliția pentru Baia Mare, cea care a produs surpriza alegerilor prin cele cinci mandate de consilieri obținute.

Calculele erau foarte simple, PSD și Coaliția aveau majoritatea cu 19 consilieri, 14 plus 5. Dar, pentru ca lucrurile să fie și mai clare, urma să se apeleze la UDMR, care venea cu doi consilieri și majoritatea devenea cu adevărat confortabilă, 21-14. În aceste condiții conducerea instituției ar fi revenit PSD, președinte și un vicepreședinte, și Coaliției, care primea celălalt post de vicepreședinte. Să menționăm că toate astea s-au convenit înainte de alegeri, urmând ca înțelegerea să se pună în practică dacă rezultatul va permite asta.

La nivelul CJ, UDMR nu trebuia să primească niciun loc în conducerea executivă, deoarece Coaliția le asigura etnicilor maghiari reprezentarea printr-un post de viceprimar în Baia Mare. Chestiunile erau atât de simple încât unora dintre cei implicați nu le-a venit să creadă, motiv pentru care au început să caute nod în papură acestei construcții. Lucrurile simple nu se pot dovedi, spunea Nichita Stănescu, la care mă grăbesc să adaug că esența și frumusețea politicii nu este să faci lucrurile simple complicate, ci să faci lucrurile complicate simple. De cele mai multe ori drumul spre simplitate este deosebit de complicat, aici nu prea sunt scurtături,  faptul că cineva poate să meargă direct la simplitate e doar o iluzie.

Se pare că cei din PSD-ul câștigător de-abia au așteptat să apară unele mici sincope în relația cu Coaliția pentru a se orienta în alte direcții. Este cel puțin surprinzătoare graba cu care au reacționat liderii social-democrați, preferând să negocieze cu cei din partidul lui Băsescu, care vin cu trei consilieri județeni.

Protocolul încheiat la repezeală cu liderii PMP este o bătaie de joc la adresa maramureșenilor  care au votat cu social-democrații și Coaliția pentru Baia Mare. Pentru că nu le-a dat votul lui Zetea, Rohian, Ambruș,  Marinescu sau Drulea, ca apoi să-i aducă pe oamenii lui Băsescu în conducerea instituției, locul acestora fiind în opoziție veșnică, alături de șeful lor. Doar Zetea vede lucrurile altfel și chiar se laudă cu inspirata mutare făcută.

Și, uite-așa, va putea ajunge Lucian Morar vicepreședinte al CJ! E drept că el se visa președinte, dar e bine și așa. Nimeni nu poate ști de ce va renunța la funcția de primar în Ulmeni pentru postul de vicepreședinte. Unii zic că astfel va sta ceva mai departe de cele șase sau șapte dosare penale, lăsate deoparte de procurorii DNA încă de pe vremea când Oprea, fostul șef de partid al lui Morar, era vicepremier și ministru de interne. Nu cred să aibă vreun avantaj, până la urmă, la o adică, duba procurorilor vine mai repede în fața Palatului Administrativ decât la Ulmeni sau Chelința.

Alții susțin că misterul acestei colaborări trebuie căutat în construcția podului de la Ulmeni, investiția în care primarul Morar și vicepreședintele Zetea ar fi băgați până în gât, ca și pilonii în apa Someșului. Acum, cică, doar s-ar face anumite deconturi. Sigur se vor lămuri toate astea, că doar pentru asta primesc procurorii salarii barosane.

Părerea mea este că Morar țintește în toamnă primul loc pe lista PMP la alegerile parlamentare. Din postura de vicepreședinte crede că își va lărgi bazinul electoral, astăzi avându-l la dispoziție doar pe cel din zona Ulmeni. Din această perspectivă, susținerea lui Zetea de către parlamentarii PSD în protocolul cu PMP are o notă de sinucidere colectivă.

Cel mai probabil la redistribuire, Morar le va lua un mandat de sub nas. Culmea, și Cristian Anghel, liderul ecologiștilor maramureșeni, poate ajunge în această postură, dacă va forța nota și va cere pentru el un post de vicepreședinte al CJ! În cazul lui Anghel, pericolul e și mai mare, notorietatea lui fiind incomparabilă cu cea a primarului din Ulmeni. Și atunci vor fi două mandate de parlamentar în pericol.

Și, uite așa, datorită mașinațiunilor, PSD poate rămâne fără niciun post de vicepreședinte la CJ, în detrimentul unor minuscule formațiuni (PMP, PER sau UDMR), poate pierde două mandate de parlamentar, doar pentru a-i asigura lui Gabriel Zetea liniștea și confortul funcției  de președinte.

Dacă se va întâmpla așa, atunci vom putea spune că voința maramureșenilor, exprimată prin votul din 5 iunie, a fost deturnată de noua gașcă din fruntea Consiliului Județean.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA