spot_img
Acasăoameni noiOPINIE - Barack Obama: Trimiterea de "trupe la sol" în Siria ar...

OPINIE – Barack Obama: Trimiterea de „trupe la sol” în Siria ar fi o „eroare”

DISTRIBUIȚI

Ar fi o „eroare” trimiterea de „trupe la sol” în Siria, unde regimul lui Bashar al-Assad și-a intensificat bombardamentele împotriva fiefurilor rebele, fragilizând considerabil armistițiul intrat în vigoare la sfârșitul lunii februarie, a reiterat duminică președintele american Barack Obama, într-un interviu acordat BBC News, citat de AFP și Reuters.

„Ar fi o eroare” din partea SUA, Marii Britanii sau oricărei alianțe din țări occidentale de a „trimite trupe la sol și de a răsturna regimul lui Al-Assad”, a declarat Barack Obama în interviul pentru BBC News.

„Dar eu chiar cred că putem pune presiune, la nivel internațional, asupra tuturor părților prezente ( …) pentru ca ele să se așeze la masă și să încerce să negocieze o tranziție”, a spus liderul de la Casa Albă, citând Rusia și Iranul — principalii aliați ai lui Al-Assad — precum și opoziția moderată siriană.

El și-a reiterat, de asemenea, linia potrivit căreia „soluția militară singură” nu va permite rezolvarea „problemelor pe termen lung” în Siria.

„Între timp, noi continuăm să lovim ținte (ale grupării jihadiste Statul Islamic /SI/) în locuri ca Raqqa” în Siria, a adăugat Obama, precizând că țara sa încearcă să „blocheze zone ale țării care trimit combatanți străini în Europa”.

O încetare a focului între forțele regimului de la Damasc și grupări rebele moderate, negociată de SUA și Rusia, a intrat în vigoare la 27 februarie și a contribuit inițial la reducerea intensității luptelor pe ansamblul Siriei.

Dar, regimul sirian și-a intensificat duminică bombardamentele împotriva mai multor fiefuri ale rebelilor, care s-au soldat cu peste 50 de morți în ultimele 48 de ore, subminând armistițiul într-un moment în care și negocierile de pace sunt în impas. Grupările jihadiste Statul Islamic și Frontul Al-Nosra nu sunt incluse în acest armistițiu.

Președintele american se declarase vineri „foarte îngrijorat” în legătură cu fragilizarea regimului de încetare a ostilităților.”Mă întreb dacă acesta este durabil”, a spus Obama într-o conferință de presă comună la Londra cu premierul britanic David Cameron.

„În cazul în care încetarea ostilităților se prăbușește, vom încerca din nou să facem totul pentru a o restabili”, a afirmat președintele american, acuzând Moscova și Teheranul de susținerea „regimului sângeros” al președintelui sirian Bashar al-Assad, scrie AFP.

Agerpres

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA