AcasăOPINIIO IDEE STUPIDĂ Protestul judecătorilor sună prost

O IDEE STUPIDĂ Protestul judecătorilor sună prost

DISTRIBUIȚI

O IDEE STUPIDĂ  Protestul judecătorilor este la fel de neobișnuit ca al familiei regale din Marea Britanie, ca al electricienilor de la scaunul electric sau ca al miniștrilor dintr-un guvern bine plătit.

Este de privit lung, cu ochii mari. România se întrece în idei stupide. Nu mai rămîne decît un protest stradal al generalilor din SRI, STS și SPP. Ar arăta ca dracu’ și ne-am face cruci pînă cînd ne-ar durea încheieturile. Așa și cu protestul judecătorilor și al procurorilor. Oamenii de care depinde viața noastră, bine plătiți, protejați de instituții, ies în stradă și protestează la adresa deciziilor din Parlament. Pe unele nu le știu, dar le intuiesc, iar pe altele le cunosc, dar se tem de ele. Și, astfel, au decis să iasă în stradă.

Cum Dumnezeu se poate așa ceva, mai ales că și legile în vigoare le interzic? Nu de mult, o judecătoare a ieșit la un protest în semn de solidaritate cu mama sa. A fost călcată în picioare de colegii ei. A apărut cazul Rarinca. Ați auzit de judecători care să protesteze la abuzurile de tip paukerist ale Liviei Stanciu și ale Codruței Kovesi? Au intrat sute de ofițeri SRI în DNA și Poliția Judiciară. Au protestat judecătorii și procurorii? A început să circule povestea completelor de groază sau a judecătorilor păpușați de servicii. A protestat cineva?

Au apărut rechizitorii făcute la comandă în afara Parchetelor. Adică pe la SRI. Au protestat judecătorii și procurorii? Nici vorbă. Au tăcut chitic. A apărut scandalul Negulescu-Portocală? Ce a făcut CSM-ul, instituția care a funcționat la cheremul președintelui României vreme de 10 ani? Nimic! Se tot codește într-un mod rușinos, deși cauza a depășit cu mult limitele comportamentului de mahala.

Au apărut dezvăluiri și mai apoi confirmări ale protocoalelor făcute de SRI cu Parchetele și cu ÎCCJ. Cînd generalul Oprișor de la CSAT (dirijorul orchestrei anti-Dragnea) a confirmat existența lor, ce s-a întîmplat? Au protestat judecătorii și procurorii?Nici vorbă! Au ieșit în stradă procurorii cînd au aflat că nici un procuror nu intră la DNA sau la DIICOT fără avizul SRI? Au protestat sau au mustăcit? Ia ghiciți!

Au apărut înregistrările din cabinetul lui Traian Băsescu în care fostul președinte al României relata despre cum un judecător și un general glosau la Cotroceni despre sentințele din dosarele unor oameni de afaceri sau ale unor judecători incomozi. Unde sunt protestele CSM-iștilor, ale judecătorilor sau ale procurorilor faţă de imixtiunea SRI în justiție? Au mobilizat ei tineretul la proteste?

Vreme de 10-11 ani judecătorii și procurorii implicați în executarea unor ordine abuzive s-au conformat fără să crîcnească, mulțumindu-se cu salariile majorate, cu puterea uneori demonică și cu practici și proprietăți à la Geanina Terceanu. Și nu li s-a întîmplat și nu li se întîmplă nimic.

Doar acum, cînd lucrurile au intrat în faza unor schimbări de lege, inclusiv în materie de răspunderea magistraților, judecătorii și procurorii ies la proteste mai ceva ca șoferii de taxi și ca surorile medicale.

Ceva nu-i în ordine. Sună prost, sună fals, sună suspect. În ultimii ani am văzut nenumărați judecători de 30-40 de ani făcîndu-și meseria într-un mod ireproșabil în procese în care am și pierdut. Toată considerația! Cum pot ei să fie independenți și în același timp protestatari? Poate că la proteste nu erau judecătorii pe care i-am văzut eu. Poate că și aceștia au fost loviți de bolovanul confuziei. Dumnezeu știe. Mi-e greu să înțeleg, cîtă vreme nici protestatarii nu spun ceva clar și convingător.
Nu cred nici în CSM. Funcționau ca o unealtă supusă sub Traian Băsescu. Nu cred nici în DNA. Are poziții ca și SRI, ca și PNL, ca și protestatarii #Rezist și pare a fi un fel de robot al Cotrocenilor. Parcă ar forma un partid! Cum au ieșit judecătorii și procurorii la proteste? Știți că nu este legal și așa ceva nu se poate petrece fără aprobarea șefilor lor? Asta înseamnă că protestele judecătorilor și procurorilor sunt aprobate, dacă nu chiar conduse de șefii lor. Fiind vorba despre Lazăr și noua Stanciu, numită Tarcea, nu-mi rămîne decît să trag o concluzie.
Cum ies studenții la proteste, cîtă vreme încă n-au ajuns să cunoască bine legile pe care ar trebui să le învețe? Și ei din cauza vitezei pe repede înainte? Vorbind în numele colegilor săi, Marius Nastasia a dat exemple care le-ar putea afecta activitatea: „În primul rând, înființarea unor structuri specializate pentru cercetarea noastră, răspunderea materială, care, oricum, exista și e firesc să existe, dar imperativ, în acest fel, se pune practic presiune“.

Judecătorii și procurorii în cel mai pur stil Augustin Lazăr (adică fără argumente) sunt împotriva schimbărilor din Coduri și din Legile Justiției. După toate abuzurile, excesele și aberațiile petrecute în Justiție în cei 10 ani de mandat Traian Băsescu, ei se tem.

Cornel Nistorescu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA