Acasăsinucidere maramuresNEONAZISM - Titlul de Capitală europeană culturală a orașului Wroclaw, contestat de...

NEONAZISM – Titlul de Capitală europeană culturală a orașului Wroclaw, contestat de polonezi

spot_img

DISTRIBUIȚI

Pen Club-ul polonez și-a pus întrebarea retoric, duminică, dacă Wroclaw mai poate fi Capitală europeană a Culturii în 2016 după ce un manechin care reprezenta un evreu a fost ars în cursul unei manifestații în acest oraș din sud-vestul Poloniei, consemnează AFP.

”Dacă Wroclaw aspiră să poarte titlul de Capitală europeană a Culturii și nu de Ku-Klux-Land, trebuie să facă față repede rușinii sale”, a scris Pen Club într-o declarație publicată duminică.

În cursul unei manifestații împotriva imigrației, organizată miercuri de grupusculul naționalist ONR (Tabăra național-radicală), un manechin presupus a reprezenta un evreu care purta un drapel european a fost ars într-o piață publică a orașului.

”Acesta este un act neonazist de executare a pedepsei cu moartea în efigie a unui vinovat imaginar”, a subliniat Pen Club-ul polonez, cerând ”celor mai înalte autorități ale țării să pună capăt cât mai rapid exceselor rasiste din ce în ce mai insolente în Polonia”.

”Genocidul nu este propriu tradiției Wroclaw-ului polonez”, fost oraș german restituit împreună cu regiunea Silezia Inferioară Poloniei în cadrul unei vaste remanieri a frontierelor după cel de-al Doilea Război Mondial.

”Este mai degrabă o referință la tradiția orașului cel mai nazist al celui de-al Treilea Reich”, adaugă semnatarii Pen Club-ului polonez.

Vineri, parchetul a fost sesizat de primarul Wroclaw-ului, Rafal Dutkiewicz, care i-a transmis o înregistrare video a manifestației, subliniind că ”într-adevăr, în timpul incendierii, puteau fi auzite strigăte <<Ardem un manechin de evreu>>”.

O anchetă a fost deschisă pentru ”insultă publică adusă unei părți a populației și unei persoane, din cauza aparteneneței lor naționale, etnice, rasiale și religioase”, delict pasibil de o pedeapsă maximă de trei ani închisoare.

Wroclaw va împărți titlul de Capitală europeană a Culturii în 2016 cu orașul spaniol San Sebastian.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA