AcasăOPINIIMANIPULARE - De ce vrea SRI să știm că ISIS vrea să...

MANIPULARE – De ce vrea SRI să știm că ISIS vrea să comită un atac terorist inedit în România

DISTRIBUIȚI

MANIPULARE SRI a spus, prin vocea generalului Sorin Gabriel Cozma, șeful Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, că există indicii temeinice că Statul Islamic se pregătește de un atentat terorist major, inedit.

Imediat după această declarație presa a luat-o razna – unii au început să facă istoria recentă a radicalizării și a islamismului în Europa, alții au început să facă scenarii de război în timp ce presa tabloidă a dat fuga la nu știu ce clarvăzătoare care ar fi prezis ea incidentul din „Colectiv” și acum i s-a năzărit ceva și cu un atentat terorist (că doar citește și ea ziarele, nu?). În tot acest timp, fostul premier Boc, ajuns primar prin Cluj, a ținut să precizeze că a luat măsuri „anti-teroriste” la festivalul Untold ce urmează să se desfășoare în curând, în sensul că a interzis tramvaiele în zonă și portul rucsacului de spate (a văzut el în niște filme că așa își duc teroriștii încărcătura de explozibil…).

Ce mai – aruncă un înțelept o piatră și acum nebunii se întrec să o scoată din apă…sau era invers bancul…?

De ce a lansat SRI ipoteza că Statul Islamic va comite un atentat major, inedit? Este vorba, despre ce altceva, decât despre manipularea opiniei publice. Am mai discutat despre această metodă cu alt prilej. Spuneam atunci, botezând metoda „win-win”, că nu ai cum să greșești ca instituție, indiferent ce pericol ai anunța.

Metoda se bazează pe anunțarea unui pericol iminent, catastrofal iar anunțul îl face o instituție care ar trebui să protejeze țara sau cetățenii de pericolul respectiv sau de consecințele unui astfel de pericol. Nu trebuie sa fie neaparat SRI ci orice altă instituție de forță – BNR, MAI, etc.

Este ca atunci când guvernatorul BNR anunța că leul se află în fața unui pericol de a se devaloriza intens – lumea începe să se panicheze; daca evenimentul anunțat (devalorizarea leului) se întâmpla, guvernatorul BNR și-a făcut datoria – a anunțat! Dacă nu se întâmpla, atunci guvernatorul BNR și-a făcut datoria – a prevenit devalorizarea leului (chiar dacă el de fapt nu a făcut nimic, în ambele situații)! În ambele scenarii, BNR are de câștigat iar fraierii (cetățenii României) au de pierdut – în primul caz pentru că uităm că datoria BNR nu e sa anunțe pericole ci să le prevină, în al doilea caz pentru că ne-am panicat degeaba și cine știe ce tâmpenii am făcut cu banii…

SRI procedează fix la fel – manipulează opinia publică prin anunțarea unui eveniment cu consecințe deosebite – Statul Islamic se pregătește de un atentat terorist major, inedit! Acum, există două posibilități, din care, în ambele cazuri, SRI iese în câștig – dacă atentatul se produce, atunci SRI spune ca ne-a anunțat de iminenta producerii atentatului și atunci este absolvită măcar parțial de vină, iar dacă atentatul nu se produce, atunci SRI își va umfla pieptul și va spune că a prevenit că așa ceva să se întâmple, chiar dacă nu a mișcat un deget. În ambele cazuri, fraierii (cetățenii României) ies în pierdere – în primul caz pentru că vor muri semeni de-ai noștri, în al doilea caz pentru că ne-a fost indusă o stare de panică și de teroare.

Este SRI capabilă să prevină un atentat terorist? Răspunsul la această întrebare e dificil de dat și vom răspunde doar că „depinde de atentat”. Din câte înțelegem noi din declarația generalului de la SRI, instituția și-a luat măsuri pentru a preveni un atentat, însă ceea ce îi sperie și pe ofițerii de aici este „producerea unui atentat inedit”. Ineditul ăsta le dă bătăi de cap, nu convenționalul. Pentru că în spatele acestui cuvânt se ascund multe – persoane, metode de a provoca un atentat, metode de a provoca panica, etc.

Așadar, în opinia noastră, ofițerii SRI sunt antrenați să prevină atentate teroriste, dar nu pot preveni toate atentatele, cu atât mai puțin cele care ies din sfera metodelor convenționale. Pentru că, dacă erau capabili să o facă, nu mai era necesar să își trimită generalii la înaintare și să bage frica în populație printr-o metodă pe cât de simplă pe atât de eficientă de manipulare instituțională.

Apropos – primul scop al teroriștilor este să provoace teroare, așa că, ceea ce nu au reușit ei până acum să facă în România, a făcut tocmai generalul însărcinat cu prevenirea terorii… Nu e de râs, dacă n-ar fi de plâns?

Politic Scam

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA