Acasăoameni noiLEACURI DIN GRĂDINĂ - Flori de nu-mă-uita

LEACURI DIN GRĂDINĂ – Flori de nu-mă-uita

spot_img

DISTRIBUIȚI

Nu-mă-uita (Myosotis) este o plantă erbacee, ce aparține familiei Boraginaceae, cu peste 70 de specii anuale, bienale sau perene. Cele mai multe dintre acestea cresc în Noua Zeelandă, în Europa, în Asia și un număr mult mai redus în America de Nord, America de Sud și Papua Noua Guinee.

Această plantă crește sub formă de tufe compacte în stare spontană, în zonele umede, pe terenuri virane, pe lângă ape curgătoare, mlaștini, lacuri, dar este și cultivată ca plantă ornamentală.

Popular este cunoscută sub denumirile de ”miozotis” și ”ochii păsăruicii”. Este o plantă înaltă de 20-30 cm, cu tulpina și frunzele acoperite cu peri cenușii. Frunzele sunt opuse, simple, nedivizate, alungite sau lanceolate, alterne, potrivit site-ului gradinamea.ro.

Florile sunt hermafrodite, cu 5 sepale și petale. Sunt, de obicei, de 1 cm diametru (sau mai puțin), plate, fiind colorate în albastru, roz, alb sau galben. Acestea pot fi anuale sau perene. De obicei, planta înflorește din luna mai și până în iulie.

Fructele sunt păstăi, care conțin multe semințe mici.

Planta de nu-mă-uita are certe calități medicinale, fiind utilizată pentru tratarea unor afecțiuni. Pentru terapii, se recoltează partea aeriană a plantei, care conține o cantitate importantă de potasiu, precum și alcaloizi, saponine și acizi grași superiori.

Infuzia de nu-mă-uita are un puternic efect antiinflamator și se folosește la tratamente în zone sensibile, precum spălături contra inflamației urechii sau ca loțiune pentru ochi, având și proprietăți de calmare și de relaxare.

În cazul inflamațiilor oculare, se aplică sub formă de comprese, iar pentru afecțiunile respiratorii, se folosește sub formă de preparate homeopate.

În cercetări recente, s-a constat că uleiurile obținute din diferite specii ale acestei plante sunt antibacteriene, cu proprietăți antifungice și antiinflamatorii. Specii precum Myosotis arvensis exercită o acțiune anxiolitică și antidepresivă, potrivit springer.com.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA