Acasăoameni noiI-AU RESPINS SESIZAREA – Cererea Avocatului Poporului cu privire la OUG 13,...

I-AU RESPINS SESIZAREA – Cererea Avocatului Poporului cu privire la OUG 13, trimisă înapoi de către CCR

DISTRIBUIȚI

I-AU RESPINS SESIZAREA Șeful CCR Valer Dorneanu a anunțat că CCR a respins cererea Avocatului Poporului ca inadmisibilă cu majoritate de voturi deoarece OUG 13 a fost abrogată. Prin urmare, sesizarea Avocatului Poporului a fost respinsă ca inadmisibilă, a spus Valer Dorneanu.

„În asemenea cauze noi veridicăm în primul rând legalitatea sesizării şi în al doilea rând verificăm admisibilitatea cererii. Verificând legalitatea sesizării am constatat că Avocatul Poporului era îndreptăţit să ne sesizeze, referindu-se la o Ordonanţă care era în vigoare. În ceea ce priveşte admisibilitatea cererii, potrivit articolului 29 din legea noastră de organizare noi verificăm constituţionalitatea ordonanţelor şi a legilor în vigoare. Din punctul ăsta de vedere vă rog să constataţi că OUG 13 a fost abrogată, e drept că a fost abrogată după sesizarea Avocatului Poporului şi din punctul ăsta de vedere noi nu putem constata admisibilitatea sesizării dacă Ordonanţa a îndeplinit condiţiile de extraordinar, de urgenţă. Nici pe fond, nici pe posibilitatea intrinsecă de control am luat decizia, cu majoritate de voturi de respingere a sesizării ca devenită inadmisibilă. Am zis că a devenită inadmisibilă pentru că abrogarea a intervenit după depunerea sesizării”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care Ordonanța 14 va fi respinsă de Parlament, Valer Dorneanu susține că CCR ar trebui să se pronunțe pe constituționalitate.

„Atât din pledoria Avocatului Poporului și a procurorului am dedus că noi ar trebui să ne pronunțăm asupra constituționalității, pentru că s-ar putea ca la râdul ei să fie abrogată. Și atunci nu știu ce consecințe se produc. Noi nu judecăm o cauză după supoziții”, a mai spus Dorneanu.

Amimtim că miercuri Curtea Constituțională a decis că nu s-a creat un conflict juridic de natură constituțională între puterea judecătorească și cea executivă, respectiv între Parlament și Guvern. CCR fusese sesizată de Consiliul Superior al Magistraturii și de președintele Klaus Iohannis în legătură cu adoptarea OUG 13 care opera mai multe modificări Codului penal și Codului de procedură penală.

Sursă info.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA