AcasăOPINIIEXERCIȚII DE LUCIDITATE - Pleacă ai noștri, vin ai noștri

EXERCIȚII DE LUCIDITATE – Pleacă ai noștri, vin ai noștri

spot_img

DISTRIBUIȚI

Nu se poate spune că guvernul tehnocrat condus de premierul Dacian Cioloș nu s-a bucurat de sprijinul și înțelegerea partidelor politice, de la investitura în parlament și până ce, iată, a împlinit trei luni de existență. Asta nu înseamnă că s-a și remarcat cu ceva de la debutul său la conducerea țării.

N-a făcut nimic ca să iasă în evidență, în afara faptului că premierul s-a dus prin câteva capitale europene, cel mai probabil să primească ordine, din moment ce nu s-a pomenit nimic despre rezultatele acestor deplasări. Doamne ferește, să nu cumva să se fi molipsit de la primul turist al țării, cel care umblă teleleu prin toată lumea alături de soață, fără un scop anume, în afara celui turistic.

După ce a amânat majorarea salariului minim pe economie cu cinci luni, premierul Cioloș a trecut la schimbarea secretarilor de stat care n-au avut inspirația să-și dea demisia după instalarea tehnocraților în Palatul Victoria. E un lucru firesc, dacă au plecat titularii de ministere, e normal să plece și cei din eșaloanele 2 și 3, numiți aproape în totalitate pe criterii strict politice.

Înainte să primească votul de investitură, premierul a discutat cu liderii partidelor guvernamentale, negociind formarea majorității care să-l susțină. Bănuind ce va urma, PSD a condiționat votul de promisiunea că premierul nu va purcede la o acțiune brutală de schimbarea a prefecților și șefilor din instituțiile deconcentrate. Liberalii în schimb, i-au cerut să curețe administrația publică de oamenii puși în funcții de PSD.

Cioloș știa că liberalii îl vor vota pentru că au primit ordin pe unitate, așa că i-a promis lui Dragnea că nu se va atinge de administrațiile din teritoriu decât în situația în care va fi obligat să o facă din alte motive.

La începutul acestei luni însă, Guvernul a anunțat că va face o evaluare a prefecților și subprefecților, iar cei care nu se încadrează în criteriile cerute, urmând să fie înlocuiți cu oameni competenți din afara politicului. Nimeni nu are habar în ce a constat evaluarea respectivă, dar nici nu are vreo importanță atâta vreme cât soarta prefecților depinde doar de reclamațiile pe care liderii liberali le fac la premier.

Zilele trecute au fost schimbați zece prefecți, următorii 19 urmau să fie demiși în ședința guvernului din săptămâna trecută. Speriat de reacția PSD – ALDE, premierul a amânat sau anulat destituirile promise. Cei zece au fost schimbați într-o singură noapte, dar Cioloș e departe de recordul deținut de PDL, care, atunci când PSD a ieșit de la guvernare, i-a destituit pe toți prefecții la minut.

La început a spus că o parte din ei vor fi schimbați din cauza lipsei de performanță, dar nu poate decât să te apuce râsul când vine vorba de așa ceva în administrație. Apoi a pus-o pe intenția unora de a participa la alegerile din acest an, ca urmare vor fi invitați să își părăsească posturile pe care le au în momentul de față. Și asta e tot din domeniul umorului, pentru că și până acum, fără să vină tehnocrații să le spună, prefecții și subprefecții care au dorit să candideze și-au dat demisia.

Premierul a spus recent că persoanele numite în locul prefecţilor schimbați trebuie să nu aibă legături politice, ci să obţină funcţia pe baza realizărilor profesionale, după care a dat-o la întors, admițând că procedura va fi, însă, diferită, de această dată. Asta pentru că timpul scurt care a mai rămas până la alegeri, nu permite organizarea unui concurs pentru ocuparea funcţiilor, așa că prefecţii vor fi numiţi din rândul structurilor deja existente.

În această situație întrebarea firească este de ce schimbă prefecții cu alții de aceeași teapă, de ce  nu așteaptă câteva luni să organizeze concurs la scară națională pentru toate posturile de prefecți și subprefecții? Toți prefecții numiți în locul celor destituiți sunt foști membri PNL sau simpatizanți ai acestei formațiuni. De la Satu Mare la Brăila au fost reactivați foști prefecți, parlamentari sau șefi de deconcentrate puși în funcții de liberali. Dacă n-a găsit (nici n-a căutat) oameni apolitici de calitate pentru asemenea funcții, atunci de ce a făcut schimbarea? Care este câștigul pentru administrația locală dacă prefectul lui Dragnea este  înlocuit cu prefectul lui Blaga sau a lui Gorghiu?

Din păcate începem să ne convingem că guvernele de tehnocrați sunt doar povești de adormit vigilența oamenilor. Bine intenționat la debut, Cioloș și-a dat seama că nu poate face nimic fără acordul partidelor politice. Dar votul  politicienilor este condiționat, nu se dă așa ușor. De data asta a cedat la presiunile trio-ului comic Johannis – Gorghiu – Blaga, dar nici nu s-a apucat bine de lucru prost făcut, că a și primit cartonaș galben de la PSD.

Dacă nu vrea să fie eliminat din joc, trebuie să oprească imediat schimbările. Oricum va ieși prost din această încurcătură în care n-avea de ce să intre. Depolitizarea administrațiilor, cerută insistent de cetățeni, nu se poate face prin rotirea cadrelor promovate de partide. E o manevră rușinoasă, sfidătoare, o palmă dată cetățenilor acestei țări.

Pleacă ai noștri, vin ai noștri, noi rămânem tot ca proști, și asta nu mai vrem, domnule premier tehnocrat. Deocamdată nu luăm de bune nici scenariile conform cărora schimbările ar face parte dintr-un plan clocit de președinte și premier, menit să liberalizeze structurile naționale, iar din vară, Cioloș să preia conducerea PNL, cu Alinuța pe post de vicepreședinte, în vreme ce Blaga va fi ascuns de DNA.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA