AcasăOPINIIEXERCIȚII DE LUCIDITATE – În județ avem oameni nepotriviți în posturi cheie

EXERCIȚII DE LUCIDITATE – În județ avem oameni nepotriviți în posturi cheie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Timpul a demonstrat că atunci când oamenii nepotriviți pleacă din viața noastră, încep să se întâmple toate lucrurile potrivite. Cineva spunea că oamenii se împart în două categorii: cei care anticipează și cei care așteaptă  ca să se întâmple și apoi reacționează. După această logică, primii sunt cei care fac ca lucrurile să se întâmple, iar cei din a doua categorie sunt oamenii cărora li se întâmplă lucrurile făcute de alții.

De regulă, oamenii care au mari realizări arareori stau jos și privesc impasibili, lăsând  ca lucrurile să se întâmple, fără ca ei să le influențeze, să le determine să intre pe făgașul normalității. Noi, maramureșenii, ne-am cam săturat de oamenii nepotriviți care vin și pleacă mereu din funcțiile importante de pe plan local, de promisiunile mincinoase ce le revarsă asupra noastră, dar pe care nu le prinde răsăritul soarelui de a doua zi.

Parcă evoluăm într-un serial care nu se mai termină, avem roluri minore, neimportante nici pentru noi, nici pentru ceilalți, în care suntem distribuiți de către cei care fac regia și sponsorizează producția. Așa că nu trebuie să ne mirăm că viața noastră a devenit un film de duzină, cu accente grosolane de tragic și comic.

Parcă suntem blestemați. Mereu, ca într-un ritual cu origini încâlcite, oameni nepotriviți poposesc, intră în viața noastră și ne determină viitorul, deși nu avem motive să credem că există viitor după câtă umbră ne fac incompetenții. Mai degrabă putem vorbi despre visele făcute franjuri, tocate mărunt în mașinării performante, imposibil de pus vreodată cap la cap, ca să se aleagă ceva din ele. Pentru ei, oamenii nu sunt altceva decât niște obiecte neimportante, cărți ieftine din rafturile unor biblioteci, pe care le mută periodic în funcție de preferințele literare, dar uitând voit să șteargă praful de pe ele.

Zilele trecute am aflat că finanțarea lucrărilor de modernizare a aeroportului băimărean prin fonduri europene a fost pierdută, dar nimeni nu este vinovat de asta. Ne-a spus-o avocatul ageamiu din fruntea Consiliului Județean, cel mai nociv personaj care a ocupat vreodată această funcție. Au fost mulți nechemați și nepotriviți în scaunul respectiv, dar niciunul atât de slab ca și caricatura asta cu ifose de dandy mirosind a baligă din buletinul căruia încă mai curge țărână amestecată cu gunoi.

Mărturisesc că atunci când am lecturat aburelile lui Flore Ciiceu, am rămas mai tăcut decât Marele Mut de la Sibiu, pur și simplu nu îmi venea să cred că un asemenea individ a putut sta, iată, patru ani în fruntea instituției. E înspăimântător de-a dreptul ce a putut spune incapabilul ce ar trebui să aibă un discurs convingător, ușor de însușit de către ascultători, simplu, concret, scurt, având în vedere profesia pe care o practică.

Redau un fragment din această mostră de prostie și ambiguitate, din care nici autorul ei nu înțelege nimic, că despre adresanți nici nu poate fi vorba:

”Pentru că la data de 31.12.2015 acest proiect nu este funcţional, în relaţia României cu Comisia Europeană acest proiect va trebui, şi nu numai acesta, toate care vizează modernizările aeroportuare urmează a fi declarate nefuncţionale, adică nu sunt funcţionale aşa cum s-au angajat beneficiarii până la 31.12.2015. Asta înseamnă că termenul de finalizare a lucrărilor poate să fie provocat până la 31.12.2019 şi se pot finaliza în acest termen. Este o decizie pe care Guvernul României va trebui să şi-o asume şi aceasta va fi propunerea, cel puţin în urmă cu o săptămână aceasta a fost discuţia”.

Sincer, eu cred că e deosebit de rău să fii prost și să ocupi un post de conducere, de care depinde soarta unor oameni. Și numai prost și nesimțit de-a binelea poți fi ca să spui: ” Vreau să transmitem cu toţii următorul mesaj sau în continuare acelaşi mesaj de unitate pe care l-am avut cu toţii din momentul la care am început şi am decis împreună, alături de dumneavoastră, generarea acestui proiect şi susţinerea lui pe mai departe”.

Părăsit de toți cei care au reușit să vadă incompetența personajului ascunsă sub barba perfidă și vorbele fără noimă ce se vor a fi cugetări și ziceri profetice, trista întruchipare a grotescului ne-a anunțat că nu mai vrea să candideze pentru un nou mandat. De fapt, el ar mai vrea, dar nimeni nu dorește să se asocieze cu acest om nepotrivit . Dar să nu ne bucurăm, așa cum am făcut-o acum patru ani la plecarea lui Mircea Man, pentru că indivizi de aceeași factură vor să-i ia locul.

Și cum la noi în județ nu contează dacă ești prost sau deștept, dacă ești hoț sau cinstit, competent sau incompetent, indivizii respectivi au toate șansele să intre în biroul viitorul avocat. Și atunci, vorba poetului, ne-am pricopsit, prieteni cum nu ne-am așteptat, și iar ne-au dat o lovitură cum, de altfel, ne-au tot dat.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA