AcasăOPINIIEXERCIȚII DE LUCIDITATE - Fățărnicia liberalilor și realismul premierului

EXERCIȚII DE LUCIDITATE – Fățărnicia liberalilor și realismul premierului

DISTRIBUIȚI

Zilele trecute, Alina Gorghiu, copreședinte al PNL, această domnișoară de plastilină a politicii noastre, a ieșit îmbufnată și ne-a spus că ea și colegii liberali nu sunt de acord ca alegerea primarilor să se facă într-un singur tur de scrutin.

Mai mult, considerând că are dreptul să dea ordine Guvernului Meu, Alinuța i-a solicitat premierului Dacian Cioloș să ia în calcul emiterea unei ordonanțe de urgență prin care să modifice anomalia din legea alegerilor locale.

Ca să înțelegem mai bine, trebuie să spun că duduia liberală vrea să se modifice legea votată cu doar șapte luni în urmă și promulgată de actualul președinte al țării și fostul președinte al liberalilor, domnul Klaus Werner Johannis, în mai 2016 prin Decretul nr. 473/2015. Conform modificărilor adoptate și cu votul parlamentarilor liberali, primarii sunt aleși într-un singur tur, iar președinții Consiliilor Județene nu mai sunt aleși prin vot popular, ci prin cel al viitorilor consilieri județeni.

Spre cinstea lui, premierul Cioloș a avut o reacție de bun simț, respingând ideea emiterii unei ordonanțe de urgență, așa cum i-a sugerat politicianul de plastilină. Răspunsul a fost cel așteptat de către toți oamenii cu scaun la cap din țara asta: ”Este o decizie politică asta, în primul rând,  e o lege pe care Parlamentul a votat-o. E deja o lege votată care s-a decis printr-o înțelegere politică. Guvernul pe care îl conduc e un guvern independent care nu e implicat politic și nu cred ca este democratic  să modifice prin OUG o lege politică”. O demonstrație de verticalitate, ce trebuie apreciată și susținută, pentru că este o floare rară la reverul unui guvern postdecembrist.

Dar Alinuța nu-i mulțumită de răspuns, anunță că mai insistă, vrea să-l convingă să coboare în padoc, să intre în troaca cu lături de la râtul politicienilor, doar doar va lua o îmbucătură.

Miorlăita liberală se aștepta la altceva, voia ca premierul să îndrepte dobitocia pe care politicienii au făcut-o cu bună știință, pe care și-au asumat-o și au votat-o. ”Astăzi, primul ministru a decis sa nu se implice în acest lucru, invocând o posibilă interpretare de partizanat politic. Acest proiect, și anume alegerile în două tururi nu ține de politic. El ține de drepturile cetățenilor. Eu o să mai încerc să-l conving, și vom face demersuri la nivel parlamentar. Nu pot să vă mint și să spun ca are 100% șanse acest proiect, pentru ca PSD-ul este un mare adversar al alegerilor primarilor în două tururi de scrutin”, minte și suspină tânăra domniță.

Nu numai social-democrații sunt adversarii alegerii primarilor în două tururi, ci și liberalii cuplului comic Gorghiu – Blaga. Cifrele nu mint, ele ne arată negru pe alb că în ședința senatului din 20 aprilie 2015, când s-a aprobat propunerea pentru modificarea legii alegerilor locale, din cei 121 de aleși prezenți, au votat pentru 114, 3 contra și 4 s-au abținut! Mai clar, din cei 30 de senatori liberali prezenți, doi au votat împotrivă și trei s-au abținut. În 5 mai 2015, Camera Deputaților a adoptat modificarea respectivă cu 278 de voturi pentru, 22 împotrivă și 14 abțineri.

Și atunci, vorba politicienilor fără idei – despre ce vorbim, Alinuța? Uite, până și Moș Teacă, cel orb și surd, aflat în fruntea Curții Constituționale, e mai lucid decât tine venind cu soluția corectă. Augustin Zegrean spune că e o opțiunea politică organizarea alegerilor într-un tur, în două sau în zece. Dar, dacă voi ați decis, la înțelegere cu cei din partea stângă a politicii, că vreți ca așa să fie alegerile, responsabilitatea vă aparține în totalitate. Dacă acum, după sondajele făcute ați constatat că sistemul vă dezavantajează, n-aveți decât să modificați din nou legea în parlament. Stați la discuții cu cei din jurul PSD și, cine știe, poate reușiți să vă mai faceți încă o dată de râsul poporului.

Acum veniți cu argumentul reprezentativității democratice, al dreptului fundamental și legitim al cetățenilor de-ași alege primarul cu un număr consistent de voturi. Dar atunci când ați bătut palma peste masă cu adversarii pentru a realiza compromisul pe care îl detestați acum, nu v-ați gândit la cetățeni și la democrație?

Domnișoara Gorghiu miaună pe la televiziuni în speranța că dulăul de la Cotroceni o va auzi și va interveni, obligându-l pe Cioloș să revină la gânduri mai bune. Dar nici premierul nu-i prost, a anticipat următorul pas al liberalilor, motiv pentru care a anunțat că va demisiona dacă se fac presiuni asupra lui pe marginea acestui subiect. Foarte corectă atitudine.

Alinuța nu are prea multe soluții la îndemână pentru a ieși din rahat. Cea mai bună ar fi să nu mai miaune, să-și asume răspunderea faptelor comise și să își ceară scuze cetățenilor pe care i-a păcălit. Normal ar fi să nu se aștepte la o minune făcută la Cotroceni, pentru că Marele Mut care conduce țara lucrului bine făcut, nu va renunța la Guvernul Meu, după ce un an întreg a salivat după el.

Așa că, Alinuță, fii bărbată, acceptă cu stoicism înfrângerea care se conturează cu fiecare zi ce ne apropie de data alegerilor, după care du-te în plata Domnului, că oricum teutonul te va abandona din brațele sale vânjoase. Cum, de altfel, va proceda cu întregul PNL. Maurul și-a făcut datoria, și acum nu mai înseamnă nimic.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA