AcasăOPINIIEXERCIȚII DE LUCIDITATE - Mai ușor se cucerește Everestul decât Primăria Baia...

EXERCIȚII DE LUCIDITATE – Mai ușor se cucerește Everestul decât Primăria Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Grea misiune au avut cei care conduc noul PNL Maramureș, atunci când au fost puși în situația de-a desemna candidatul pentru primăria municipiului reședință de județ. A fost aproape ca și în celebra confruntare televizată din 2004, când Băsescu a punctat decisiv în meciul cu Năstase, culmea, nu cu o întrebare încuietoare, ci mai mult cu o cugetare ce s-a dovedit a fi foarte inspirată. ”Oare cu ce a greșit acest popor de trebuie să-și aleagă președintele dintre doi foști comuniști?”, a fost, aproximativ, fraza despre care se spune că ar fi înclinat balanța în favoarea marinarului de ape tulburi.

Așa și cu liberalii noștri. Inițial au avut de ales un candidat din patru aspiranți, iar trei dintre ei au avut, într-un fel sau altul, legături cu zona penalului. Povestea lui Cristian Anghel este cunoscută. Mircea Dolha a scăpat de pușcărie în procesul ce s-a derulat nepermis de mult, dar asta nu înseamnă că sentința a risipit toate suspiciunile legate de dosarul în care a fost acuzat de trafic de influență. Felician Cerneștean a fost condamnat definitiv pentru fapte penale săvârșite cu intenție, în primii ani după Revoluție, motiv pentru care n-a putut candida în 2012 la Senat, comisia de integritate a PDL respingându-i dosarul.

E adevărat că Anghel n-a mai figurat pe listă în ultimul sondaj comandat de PNL, din câte știm fostul primar a preferat să se retragă din cursă, chiar dacă, conform altor studii de piață, era situat mereu în urma primarului Cătălin Cherecheș (e drept, la mare distanță), în preferințele de vot ale băimărenilor.

Și uite așa a ajuns Cristian Niculescu Țâgârlaș acolo unde s-a visat de foarte multă vreme –  candidat la funcția de primar. Aspirantul și-a luat rolul în serios, declarând că este onorat de decizia luată de comitetul executiv al partidului, asumându-și candidatura. Asta de la coadă n-am prea înțeles-o. Adică putea să nu și-o asume, din moment ce a tânjit atâția ani după ea?

E normal să o facă, cum la fel de normal va fi să procedeze și cu fireasca, așteptata și apropiata  înfrângerea. Și apoi nu-i capăt de lume. Maestrul Verdi, pardon, Mircea Dolha, a pierdut de câteva ori și tot nu s-a liniștit. Bănuiesc că Țîgârlaș, avocat mult mai talentat decât eternul practicant Dolha, va trage cuvenitele concluzii după eșec și va renunța definitiv să ajungă acolo unde chiar nu poate.

Fapt confirmat și de clarvăzătoarea Maria, căreia i-am solicitat părerea despre șansele avocatului liberal la primărie. Ne-a transmis răspunsul neașteptat de repede (e drept că și noi i-am expediat contravaloarea bănească a eforturilor sale intelectuale, odată cu întrebarea), semn că n-a trebuit să apeleze la mijloace sofisticate de magie. Probabil că n-a considerat întrebarea prea dificilă, iar răspunsul a fost franc: ”Mai repede se va cățăra Cristian Niculescu Țâgârlaș pe cel mai înalt vârf din Masivul Himalaia, decât pe scaunul de primar al municipiului Baia Mare”.

Răspunsul clarvăzătoarei coincide, culmea, cu părerea lui Mircea Man, copreședinte al PNL Maramureș, care a recunoscut verde-n față: ”Cert este că pe toate sondajele pe care le-am făcut, Cătălin Cherecheș nu poate fi bătut în acest moment”. Eu nu cred că experimentatul politician s-a consultat cu prezicătoarea Maria, dar trebuie să remarc clarviziunea de care dă dovadă.

Întrebarea firească este cum îi va convinge liberalul Țâgârlaș pe băimăreni să îl voteze, din moment ce nici măcar președintele său de partid nu are încredere în el, dându-l pierzător sigur. Sunt ferm convins că mai sunt liberali, inclusiv din conducerea partidului, care gândesc ca și Man. Și atunci oare de ce a acceptat cel mai bun politician dintre alpiniști și cel mai bun alpinist dintre politicieni să se facă de râs? În fine, până la urmă cineva tot trebuia să accepte postura umilitoare, că PNL este o formațiune cu pretenții, nu una de teapa Mișcării Populare.

Sincer, apreciez viclenia lui Dolha, felul în care i-a lucrat pe fraierii de lângă el. El a scăpat  de povara grea a candidaturii, mutându-o pe umerii junelui Țâgârlaș. Din postura de președinte al PNL Baia Mare, Dolha avea obligația morală să candideze, în condițiile în care democrații n-au contat niciodată în această competiție. Fostul cârnățar de zonă defavorizată și-a calculat foarte bine mișcările. A fentat candidatura pentru că eșecul inevitabil l-ar fi făcut vulnerabil în perspectiva alegerilor parlamentare, dar și în tentativa de a deveni președinte al  PNL Maramureș.

De acum poate sta liniștit, primul loc pe listă la parlamentare îi este asigurat după ce a scăpat de Man, pe care l-a trimis să câștige președinția Consiliului Județean, lucru puțin probabil. Dacă reușește, e bine pentru Man, dacă pierde, e foarte bine pentru Dolha. Un învins nu are cum să emită pretenția de a fi în capul listei și poate nici pe un loc eligibil.

Pe Ovidiu Nemeș l-au rezolvat procurorii DNA și urmează să-l termine judecătorii zilele astea, așa că, cu puțin noroc, viitorul șef al liberalilor maramureșeni va fi Dolha, bossul afacerilor ilegale cu gunoaie menajere.

În ceea ce-l privește pe Țâgârlaș, acesta își poate vedea liniștit de calendarul escaladărilor alpine de pe întregul mapamond, că sigur nu-l va încurca programul Primăriei sau cel al Camerei Deputaților. Are domnul Dolha grijă… și de el.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA