Acasă siugariu EVENIMENT RELIGIOS - Prima liturghie arhierească la Mănăstirea Ieud după peste 300...

EVENIMENT RELIGIOS – Prima liturghie arhierească la Mănăstirea Ieud după peste 300 de ani (FOTO)

DISTRIBUIȚI

EVENIMENT RELIGIOS Duminică, 30 aprilie, Duminica Mironosiţelor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea cu hramurile “Duminica Mironosiţelor” şi “Sfinţii Trei Ierarhi” de la Ieud.

A fost prima liturghie arhierească la această mănăstire după peste 300 de ani. Ultimul ierarh care a oficiat o sfântă Liturghie Arhierească la Mănăstirea din Ieud a fost Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş, după cum spunea protopopul de Vişeu, pr. Mihai Chira.

Din soborul de preoţi au făcut parte arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, preotul ctitor Alexandru Brici, preoţi din parohii ale protopopiatului. Aceştia au slujit alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul de copii de la Parohia Ieud centru, condus de pr. dr. Dinu Horaţiu Brici, paroh, şi grupul de cântăreţi ai mănăstirii. La sfânta Liturghie Arhierească s-au rugat alături de credincioşi mai multe maici, între care maica stavroforă Filofteia, stareţa Mănăstirii Bârsana şi, timp de 6 ani, şi a schitului Ieud, maica stareţă stavroforă Mihaela Popan, stareţa mănăstirii gazdă. Au fost prezenţi şi primarii Nicolae David al Ieudului şi Vasile Ţiplea al Dragomireştiului.

În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Nicolae Alin Babiuc, pe seama Parohiei Călineşti, Protopopiatul Sighet, în urma concursului organizat de Episcopie. Ca diacon onorific, pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae” din Vişeu de Sus, a fost hirotonit tânărul teolog Daniel Fărâmă, bibliotecar la Protopopiat.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor, în cuvântul de învăţătură, despre Femeile Mironosiţe, de ce se numesc aşa şi cine sunt ele, explicând în ce constă sfinţenia lor şi cum se numesc ele după scrierile biblice. Duminica dedicată lor este şi a celorlalte femei.

„Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât să consacre această duminică, numită a Femeilor Mironosiţe, tuturor mamelor şi femeilor creştine din ţara noastră”, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin.

Sărbătoarea Femeilor Mironosiţe este şi sărbătoarea tuturor mamelor: „Mamele din Ieud sunt eroine naţionale, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Aici a fost polul naşterilor. Erau, până de curând, şi câte 15 copii într-o casă”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Iustin.

Începuturile monahismului în Ieudul Maramureşului ar fi în secolele XI-XII, când s-ar fi ridicat aşezământul monahal pe un platou din sud-estul localităţii, având hramul “Sfinţii Trei Ierarhi”.

După Sfânta Liturghie, oficiată în biserică din cauza ploii şi frigului, mai spre amiază, când temperatura de afară a mai crescut şi ploaia s-a oprit, soborul a ieşit în Altarul de vară, pe care Preasfinţitul Părinte Episcop l-a binecuvântat. A fost apoi citit actul de ridicare a schitului Ieud la rang de mănăstire, prin aprobarea Sinodului Mitropolitan de la Cluj-Napoca, prezidat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei, din această primăvară, la propunerea Întâistătătorului Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte.

Cu ocazia ridicării la rang de Mănăstire a schitului Ieud, Maica Stavroforă Mihaela Popan a fost hirotesită ca stareţă a acestui sfânt locaş de închinare şi rugăciune, primind însemnele şi actul prin care îi sunt stabilite drepturile şi obligaţiile. Totodată, hramul Duminica Mironosiţelor a devenit hram principal, iar Sfinţii Trei Ierarhi devenind hramul al doilea, de iarnă al sfintei mănăstiri.

Informaţii şi foto Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA