AcasăsiugariuEVANGHELIA ZILEI - Să fim buni gospodari ai viei lui Dumnezeu!

EVANGHELIA ZILEI – Să fim buni gospodari ai viei lui Dumnezeu!

DISTRIBUIȚI

Şi a început să le vorbească în pilde: Un om a sădit o vie, a împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit turn şi a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe. Şi la vreme, a trimis la lucrători o slugă, ca să ia de la ei din roadele viei. Dar ei, punând mâna pe ea, au bătut-o şi i-au dat drumul fără nimic. Şi a trimis la ei, iarăşi, altă slugă, dar şi pe aceea, lovind-o cu pietre, i-au spart capul şi au ocărât-o. Şi a trimis alta. Dar şi pe aceea au ucis-o; şi pe multe altele: pe unele bătându-le, iar pe altele ucigându-le. Mai avea şi un fiu iubit al său şi în cele din urmă l-a trimis la lucrători, zicând: Se vor ruşina de fiul meu. Dar acei lucrători au zis între ei: Acesta este moştenitorul; veniţi să-l omorâm şi moştenirea va fi a noastră. Şi prinzându-l l-au omorât şi l-au aruncat afară din vie. Ce va face acum stăpânul viei? Va veni şi va pierde pe lucrători, iar via o va da altora. Oare nici Scriptura aceasta n-aţi citit-o: „Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului? De la Domnul s-a făcut aceasta şi este lucru minunat în ochii noştri”. Şi căutau să-L prindă, dar se temeau de popor. Căci înţeleseseră că împotriva lor zisese pilda aceasta. Şi lăsându-L, s-au dus. (Marcu 12, 1-12)Lucrătorii amintiţi au avut un gând diabolic, acela de a deveni stăpâni peste ceva ce nu era al lor. Ei nu erau proprietarii viei, ci doar lucrători tocmiţi.

Domnul Iisus Hristos ne spune că via amintită în această parabolă este lumea întreagă. Omul este pus lucrător în această vie doar vremelnic. În funcţie de cum se achită de responsabilităţi îşi va primi răsplata muncii.

Lucrătorii amintiţi au dorit să ajungă stăpâni prin viclenie şi violenţă. A întreabat Mântuitorul pe cei din jurul Său: Când va veni, ce va face stăpânul viei? Evident – pe cei răi îi va pierde, iar via o va da în grija altor lucrători, care vor da roadele la bună vreme.

Din rodul viei se aduce vinul ce va deveni Sfântul Sânge al Mântuitorului în timpul Sfintei Liturghii. Lucrătorii viei sunt liturghisitori, pe mâinile lor ţin jertfa hristică.

Să fim buni chivernisitori ai viei lui Dumnezeu! Noi suntem lucrătorii din vie, noi am fost aleşi să aducem roadele şi tot noi vom primi şi răsplata. Nu există răsplată fără muncă! (Pr. Dumitru Păduraru)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA