AcasăsiugariuEVANGHELIA ZILEI - Fățărnicia ca meserie

EVANGHELIA ZILEI – Fățărnicia ca meserie

DISTRIBUIȚI

Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că mâncaţi casele văduvelor şi cu făţărnicie vă rugaţi îndelung; pentru aceasta mai multă osândă veţi lua. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că înconjuraţi marea şi uscatul ca să faceţi un ucenic, şi dacă l-aţi făcut, îl faceţi fiu al gheenei şi îndoit decât voi. Vai vouă, călăuze oarbe, care ziceţi: Cel ce se va jura pe templu nu este cu nimic legat, dar cel ce se va jura pe aurul templului este legat. Nebuni şi orbi! Ce este mai mare, aurul sau templul care sfinţeşte aurul? Ziceţi iar: Cel ce se va jura pe altar cu nimic nu este legat, dar cel ce se va jura pe darul ce este deasupra altarului este legat. Nebuni şi orbi! Ce este mai mare, darul sau altarul care sfinţeşte darul? Deci, cel ce se jură pe altar se jură pe el şi pe toate câte sunt deasupra lui. Deci cel ce se jură pe templu se jură pe el şi pe Cel care locuieşte în el. Cel ce se jură pe cer se jură pe tronul lui Dumnezeu şi pe Cel ce şade pe el. (Matei 23, 13-22) 

Găsim în Noul Testament, în capitolul al 23-lea din Evanghelia după Matei, cele „opt vaiuri“. Acestea sunt cuvinte de mustrare adresate de către Domnul Iisus Hristos fariseilor şi cărturarilor din vremea Sa.

Trebuie făcută următoarea precizare: Domnul Hristos nu a mustrat pe toţi cărturarii şi fariseii, ci doar pe cei făţarnici, doar pe cei care urmăreau slava omenească. Se străduiau să arate lumii cât de credincioşi sunt ei şi ce fapte deosebite săvârşesc.

Să nu trăim cu impresia că doar acum două mii de ani erau farisei şi cărturari făţarnici. Găsim şi astăzi nenumărate exemple. Ceva însă s-a schimbat! Fariseii de astăzi sunt mai stilaţi, au gulere scrobite şi limbaj elevat. Plâng pe umărul celui care plăteşte mai bine şi luptă pentru orice cauză, indiferent de consecinţe.

Sunt foarte scrupuloşi în a judeca pe alţii, însă foarte îngăduitori cu propriile păcate. Ei au înţeles că făţărnicia poate fi o bună „meserie”. Ne regăsim şi noi în acest fel de a fi al fariseilor şi cărturarilor? (Pr. Dumitru Păduraru)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA