AcasăsiugariuEVANGHELIA ZILEI - Cuvântarea de despărțire a Mântuitorului

EVANGHELIA ZILEI – Cuvântarea de despărțire a Mântuitorului

DISTRIBUIȚI

Vă vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că aduce închinare lui Dumnezeu. Şi acestea le vor face, pentru că n-au cunoscut nici pe Tatăl, nici pe Mine. Iar acestea vi le-am spus, ca să vă aduceţi aminte de ele, când va veni ceasul lor, că Eu vi le-am spus. Şi acestea nu vi le-am spus de la început, fiindcă eram cu voi. Dar acum Mă duc la Cel ce M-a trimis şi nimeni dintre voi nu întreabă: Unde Te duci? Ci, fiindcă v-am spus acestea, întristarea a umplut inima voastră. Dar Eu vă spun adevărul: Vă este de folos ca să mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, Îl voi trimite la voi. Şi El, venind, va vădi lumea de păcat şi de dreptate şi de judecată. De păcat, pentru că ei nu cred în Mine; De dreptate, pentru că Mă duc la Tatăl Meu şi nu Mă veţi mai vedea; Şi de judecată, pentru că stăpânitorul acestei lumi a fost judecat. Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteţi să le purtaţi. Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi şi cele viitoare vă va vesti. (Ioan 16, 2-13)

Sfântul Ioan Evanghelistul pe parcursul mai multor capitole ne prezintă ceea ce numim noi astăzi „Cuvântarea de des­păr­ţire”. Am putea spune că este testamentul pe care Domnul Iisus Hristos a dorit să-L lase ucenicilor Săi, dar şi celor care vor deveni urmaşi ai Săi.

Sunt îndemnurile pe care Fiul lui Dumnezeu le adresează celor care-I vor purta numele. Numim acest fragment „Cuvântarea de despărţire”, deoarece Mân­tui­to­rul îl rosteşte înainte de condam­narea şi răstignirea Sa.

Astfel, El îi pregăteşte pe ucenici pentru cele care vor urma. Cu siguranţă că aceştia nu au înţeles prea bine lucrurile la care a făcut referire Domnul Hristos. Dovada este felul cum s-au comportat atunci când Mân­tui­torul a fost prins.

În versetul 13 al Evangheliei de astăzi Domnul Hristos mărturiseşte că în curând va veni Duhul Adevărului. Ştim prea bine că este vorba de Sfântul Duh, Cea de-a Treia Persoană a dumnezeirii.

Sfântul Grigorie Teologul aşa mărturiseşte: „Cine nu iubeşte adevărul nu l-a cunoscut încă”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA