AcasăOPINIIELENA, DRAGOSTEA MEA! - Cine suGhiță?

ELENA, DRAGOSTEA MEA! – Cine suGhiță?

DISTRIBUIȚI

ELENA, DRAGOSTEA MEA! Sunt peste cincizeci de oameni care știu, direct sau din surse de primă mână, despre „celula de criză“ din casa lui Oprea, din decembrie 2009. Nu era tocmai o celulă de criză, era un fel de banchet îngrijorat al instituțiilor de oțel. Noua generație de unelte a Sistemului își dădea examenul de capacitate. Tânărul Coldea, tânăra  Kövesi,  tânărul  Maior  și  ceilalți  tineri  îmbătrâniți  prematur  îi  clădeau  lui  Băsescu  un nou mandat, sorbind whiskey de la Oprea și pișându-se  pe  părerea  lui Churchill despre democrație. Erau la prima lor fraudă electorală după referendumul din 2007.

Numărătoarea  din  teren  îl  făcea  pe Geoană  președinte,  cu  toate    statul  de drept dăduse în brânci să i-l bage pe Vântu în piscină și pe Turcescu în emisiune. Dar o altă numărătoare îl făcea pe Băsescu președinte, pe Elena Udrea vicepreședinte, pe Cocoș miliardar, pe Oprea ministru, general cu patru stele și îndrumător de doctorate. Coldea și pe Kövesi primeau un pachet de putere premium, cu imunitate de lux și vedere panoramică la câmpul tactic.

Așa    s-a  ales  a  doua  numărătoare  și  iată-ne  aici,  rătăciți într-o  farsă  contrafactuală,  într-o  istorie  falsificată  de  oamenii unui colaborator al fostei Securități. Înțeleg, oare, idolatrii acestui regim bezmetic, îmbibat în abuz și hoție, care a surpat sistematic – prin ipocrizie și propagandă – societatea și statul, că în epoca Băsescu li s-a furat o secvență de viață și li s-a dat alta în loc? De fapt, e poate mai bine să nu înțeleagă.

Acum există șansa ca întreaga luptă din trecut, bazată pe ipoteze și revolte, să fie înlocuită cu fapte. Cei cincizeci de oameni pot fi chemați să depună mărturie, dar cea mai proastă idee ar fi să li se lase parchetelor ocazia de a-i chema. Vi-l imaginați pe procurorul-șef  Lazăr  străduindu-se  s-o  prindă  cu  minciuna  pe Kövesi? Sau pe Kövesi încercând să limpezească împrejurările în care întreba: „Cum să-i potolim pe ăștia de la Realitatea?“? Procurorii ar îngropa cazul folosind același pământ de la dezgroparea Ordonanței 13,  l-ar ascunde  într-un  subsol  de  unde  nu  răzbat nici întrebările amenințătoare, nici răspunsurile speriate.

Ancheta  trebuie  făcută  de  Parlament  și    mir    această idee, care se plimbă de mult prin spațiul public, a reușit să străbată ceara din urechile coaliției PSD-ALDE. Interogarea martorilor trebuie  făcută  în  public  și  transmisă  în  direct  prin  televiziune. Așa cum McCarthy ancheta vrăjitoarele comuniste în anii ’50 și așa cum Robert Kennedy ancheta relația dintre mafie și FBI în anii ’60 – în ședințe publice, cu presa de față și cu jumătate din America  privind  la  televizor  –,  așa  trebuie    ancheteze  Parlamentul această infracțiune de fals și uz de fals istoric.

Unde mai pui că apariția martorului Ghiță extinde cazul celulei de  criză  din  2009  la  referendumul  din  2012,  ba  chiar  la  prezidențialele din 2014.

Ei, și după ce am afla adevărul – dacă acesta ar fi adevărul –, consecințele ar fi doar filozofice. Nu are rost să ne imaginăm că acțiunile  politice,  măsurile  economice,  dosarele  și  falimentele puse în operă de un regim ilegal ar putea fi anulate sau modificate. Nu-și va recăpăta nimeni ceva din ceea ce a pierdut.

Dar, printr-un referendum, l-am putea pune pe Băsescu să țopăie un pic și să strige „Elena Udrea, dragostea mea!“.

Doru Bușcu

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA