Acasăoameni noiDOSARUL ROMPETROL 2 - DIICOT pune sechestru pe Rafinăria Petromidia

DOSARUL ROMPETROL 2 – DIICOT pune sechestru pe Rafinăria Petromidia

spot_img

DISTRIBUIȚI

DIICOT a demarat ancheta în dosarul Rompetrol 2, care vizează privatizarea Rafinăriei Petromidia.

Ofițerii de poliție judiciară ai DIICOT vor merge astăzi la Năvodari, la sediul Rompetrol Rafinare, pentru le aduce la cunoștință oficialilor companiei instituirea măsurii sechestrului pe active ale societății, potrivit unor surse judiciare, scrie capital.ro.

Activitatea Rafinăriei Petromidia din Năvodari nu va fi perturbată de acest sechestru, însă bunurile nu vor mai putea fi valorificate de companie. Rompetrol poate contesta în instanţă măsura luată de DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, suma totală pe care se va pune sechestru este de aproximativ 3 miliarde de lei, această sumă reprezentând valoarea estimată a prejudiciului în dosar. Sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, acțiuni, dar și pe conturi bancare ale unor persoane fizice.

Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat și omul de afaceri Dinu Patriciu.

Măsura intervine în plin demers al celor de la Kaz Munay Gas de asociere cu cei de la China Energy Company Limited (CEFC).

Astfel, conform acordului semnat la data de 7 aprilie 2016 între CEFC și kazahii de la KazMunaiGaz, „CEFC China va achiziționa 51% din acțiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze. Ele vor face, de asemenea, investiții strategice în sectorul energetic prin intermediul KMGI și vor pune bazele unui fond de investiții și dezvoltare în energie, vor achiziționa mai multe benzinării la nivel global (…). În următorii cinci ani, cel puțin 3 miliarde de dolari vor fi investite în proiecte în linie cu țintele strategice ale companiei. KMGI va continua să primească suport din partea Guvernului kazah și a KMG, cea din urmă promițând să asigure cel puțin 125 de milioane de tone de țiței brut pentru KMGI în următorii 15 ani după achiziție”, inorma un comunicat postat pe site-ul companiei chineze.

La începutul lunii septembrie 2010, în contul emisiunii de obligațiuni, statul român a pus sechestru asigurător pe mai multe active ale companiei după ce kazahii au plătit statului doar 54 milioane de euro din creanța moștenită de la Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol, care se ridica la 570 milioane de euro. În contul acestora, grupul a plătit în cei 7 ani dobânzi totale de circa 250 milioane de dolari. În același timp, obligațiunile nerăscumpărate la scadență au fost convertite în acțiuni în favoarea statului român în acord cu prevederile legale.

Potrivit unor surse judiciare, suma totală pe care se va pune sechestru este de aproximativ 3 miliarde de lei, această sumă reprezentând valoarea estimată a prejudiciului în dosar. Sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, acțiuni, dar și pe conturi bancare ale unor persoane fizice.

Sursa: dcnews.ro

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA