Acasăoameni noiDOSARUL MICROSOFT – Cocoș, Pinalti și Sandu au primit pedespe cu executare...

DOSARUL MICROSOFT – Cocoș, Pinalti și Sandu au primit pedespe cu executare și confiscarea unor sume de bani

spot_img

DISTRIBUIȚI

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat joi primul verdict în dosarul Microsoft. Dorin Cocoș a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în acest dosar, la fel și fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, zis „Niro”, a primit un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

În cazul omului de afaceri Dumitru Nicolae condamnat cu suspendare, instanța a dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 90 de zile în cadrul Administrației Domeniului Public sector 2. De asemenea, judecătorii au decis încetarea măsurii controlului judiciar.

Judecătorii au mai decis ca din pedepsele primite de Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan să fie scăzute perioadele în care aceștia au stat în arest preventiv și arest la domiciliu (aproximativ 8 luni pentru fiecare), fiindu-le interzisă exercitarea unor drepturi civile pe o perioadă de 2 ani, după executarea închisorii.

Totodată, inculpații au fost arși la buzunar.

Judecătorii au dispus confiscarea următoarelor sume de la aceștia: un milion de euro de la „Niro”; 2,19 milioane de euro de la Gabriel Sandu; 3,7 milioane de euro de la Dorin Cocoș și 3,9 milioane de euro de la Gheorghe Ștefan.

Decizia de joi nu este însă definitivă, poate fi atacată.

În acest dosar, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Conform procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit anchetatorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA