AcasăOPINIIDESTINE POLITICE - Generația Ponta, confuză, ratată și obraznică

DESTINE POLITICE – Generația Ponta, confuză, ratată și obraznică

DISTRIBUIȚI

DESTINE POLITICE Pentru sinucidere, Sorin Grindeanu a ales o tragedie mică, un spectacol în care eroul se aruncă de la parter și se vaită un pic, în râsetele sălii. E genul de reprezentație despre care nimeni, vreodată, nu va mai vorbi.

Grindeanu e membru al generației Ponta, o generație a confuziei și a ratării, a obrăzniciei și a morții politice premature.

Generația Ponta s-a născut pe canapeaua lui Adrian Petrache, una din sacoșele lui Adrian Năstase, cea mai plină din grupul de bagaje Bittner-Petrache-Cocoș. Alături de Ponta, au fost lansați atunci pe orbită tineri ca Gușă, Corlățean, Bejinariu, Remus Truică. Unii au rămas în aer, alții au recăzut pe pământ, alții au atins înaltul cerului înainte să se prăbușească.

Ponta și Gușă au arătat de la început o inteligență politică și o energie personală cu mult peste media PSD. Amândoi primiseră funcții bune în partid, amândoi știau să comunice și amândoi veneau la balurile Academiei Cațavencu, fiind singurii pesediști care îndrăzneau să-și înfrunte, cu umor, condiția. Dar, cu vremea, Gușă s-a împleticit în calcule personale, într-un judo politic greu de deslușit, lăsându-i lui Ponta întregul teren de joc la Kiseleff.

Generația Ponta și-a întâlnit destinul prin complot, la congresul care l-a sugrumat pe Geoană, în 2010. În jurul noului președinte stăteau, ca badigarzii în jurul unui prinț din Ferentari, tânărul Ilie Sârbu (socru), tânărul Gabriel Oprea (naș) și tânărul George Maior (naș). Restul tinerilor era format din Șova, Cazanciuc, Bănicioiu, Corlățean, oameni cu un început de decență, de burtă și de chelie.

În 2013, Dan Șova, ministrul Marilor Proiecte din Guvernul Ponta, își rezuma, în fața unor baroni PSD, marele său proiect: lui îi trebuie cinci milioane cash, dar s-ar mulțumi și cu trei. Acum e pe drumul tribunalelor, târând după el o lăcomie fără concluzii.

Înțelegerea greșită a lumii, a moralei și a scopurilor a fost handicapul major al acestei generații care a produs, prin exemplarul ei cel mai strălucit, Victor Ponta, o dezamăgire fatală. Ideile stângii au murit odată cu guvernele sale, au fost ucise în ansamblu și în amănunt. Grabă, imaturitate, aroganță, suficiență: omul care s-a combinat cu Băsescu și Kövesi e același care i-a izgonit pe intelectuali din ICR. Poate că Serviciile l-au presat prea tare, dar acest amănunt e, deocamdată, un argument clasificat.

Generația Ponta nu e însă o marcă PSD. Ea include și tipologiile Gorghiu, Turcan, Anastase, îi include și pe cei care stau și reverberează în spatele unor Bușoi, Predoi sau Turcești. Din generația Ponta fac parte mulți tineri din PSD, PNL, PDL, PMP, ALDE care-și caută o carieră printre contracte cu statul și colaborări cu serviciile secrete. Kövesi, Coldea, Morar și ceilalți lupi tineri din sistem stau și ei cu un picior în generația politică Ponta. Și ei au ales drumul superficial, și ei au ales ocazia, și ei au crezut că numirea bate meritele și justifică tot. Și ei au crezut că e destul să păcălești.

De la Generația Ponta s-au așteptat multe. Acum toate aceste așteptări se redistribuie unei generații de ratați mai în vârstă.

Doru Bușcu

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA