Acasăoameni noiMINISTRUL AGRICULTURII - Până nu avem rezultatele probelor din portocale nu putem...

MINISTRUL AGRICULTURII – Până nu avem rezultatele probelor din portocale nu putem incrimina niciun produs

DISTRIBUIȚI

Până nu vom avea rezultatele probelor recoltate din portocale nu putem incrimina niciun produs de contaminarea copiilor internați la Spitalul „Marie Curie”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Am dat dispoziție să se controleze aceste produse (portocale n.r.). Nu putem incrimina niciun produs până nu avem rezultatele. Este discutabil ca unul singur să fi consumat suc de portocale și toți să se îmbolnăvească. Eu am vrut doar să atrag atenția că trebuie să controlăm produsele, dar nu am spus că tot ceea ce vine din afară este otravă. În această situație pot fi cauze multiple, nu doar sucul de portocale și trebuie să rezolvăm cu calm. Sunt de acord că autoritățile trebuie să ia măsuri urgente, dar nu trebuie să spunem că tot ce avem în magazine este otrăvit, atâta timp cât nu știm care este cauza. ANSVSA își face datoria și așteptăm rezultatele analizelor”, a precizat Irimescu.

Potrivit președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru, rezultatele probelor recoltate din portocalele provenite dintr-un lanț de magazine din județul Argeș cu care se presupune că au fost contaminați copiii internați la Spitalul „Marie Curie” și la alte două spitale din Pitești vor fi finalizate până luni seara sau cel mai târziu marți dimineața.

„Colegii noștri din Argeș la ora aceasta recoltează probe de portocale, vor fi ambalate, sigilate și trimise în cel mai scurt timp (…) la Laboratorul Național de Referință de la București. Noi am stabilit să avem astăzi echipe de lucru la laboratorul de la București maxim luni după amiază sau cel mai târziu marți dimineață vom avea rezultatele analizelor”, a spus sâmbătă președintele ANSVSA într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

El a adăugat că ANSVSA s-a autosesizat în urma incriminării acestor fructe.

„Noi ne-am autosesizat în urma incriminării acestor fructe și am stabilit să recoltăm deocamdată aceste fructe, dacă vor apărea pe parcursul anchetei putem să analizăm și alte alimente incriminate. Deocamdată au fost incriminate doar portocale”, a explicat Butaru.

Președintele ANSVSA a explicat că ancheta este coordonată de Ministerul Sănătății și de Direcția de Sănătate Publică Argeș.

Începând cu data de 10 februarie au apărut informații în mass-media conform cărora mai mulți copii, cu vârste de până la doi ani, au fost internați la Spitalul de Pediatrie din Pitești cu sindrom diareic acut și nevoie urgentă de dializă din cauza unei infecții provocate de bacteria E-coli.

La mijlocul lunii ianuarie, ministrul Agriculturii declara că a dispus Autorității Veterinare să demareze controale la frontiere în cazul fructelor și legumelor care intră în România, nu doar pe partea de reziduuri, ci și pe cea de produse chimice, pentru că „trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a proteja consumatorul și producătorul român”.

„Știm cu toții că sunt mari probleme cu ceea ce pătrunde în țară pe fructe și legume, la prețuri mici, și care nu răspund cerințelor. Am avut discuții cu producătorii și cu Autoritatea Veterinară și este cert că trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a proteja consumatorul și producătorul român. În acest sens, am dispus la ANSVSA, pentru că am în coordonare ANSVSA, să declanșeze controalele la frontieră (…)”, declara Achim Irimescu în data de 20 ianuarie a.c..

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA