Acasăoameni noiDE CE NU AU GUST LEGUMELE OCCIDENTALE - "Pentru că roșiile se...

DE CE NU AU GUST LEGUMELE OCCIDENTALE – „Pentru că roșiile se cultivă în vată minerală”, spun legumicultorii români

DISTRIBUIȚI

DE CE NU AU GUST România produce unele din cele mai gustoase roşii din Europa. Asta pentru că roşiile occidentale se cultivă, în general, pe pat de vată, nu în pământ, ca la noi. Cu toate acestea, în pieţele autohtone sunt sub 10% produse româneşti din totalul legumelor, scrie în exclusivitate Libertatea.

DE CE NU AU GUST Mircea Croitoru, unul din cei mai cunoscuți legumicultori din Matca (Galați), al treilea bazin legumicol al României, se pregătește să cumpere semințe pentru anul 2017.

”Voi cumpăra de la Stațiunea de Cercetare din Buzău, o parte, și semințe occidentale care mi-au dat rezultate, altă parte.

Au legumele occidentale gust? Depinde. Săptămâna trecută a avut loc o dezbatere în Spania pe problema gustului roșiilor – care în Occident a dispărut aproape total. Asta pentru că ei le cultivă deja industrial, pe pat de vată mineralizată. Plantele acelea nici nu ating pământul! Cum să aibă gust?!

La acest capitol am putea să le dăm lecții pentru că suntem pe primul loc în Europa”, ne-a spus legumicultorul.

Piața semințelor de legume din România rulează anual între 15 și 20 de milioane de euro! Bătălia pentru acești bani a început, iar producătorii de soiuri românești iau foarte puțin din ei. De ce?

”Cercetarea românească în acestă direcție a primit foarte puțini bani. Soiurile românești sunt foarte bune, dar nu mai rezistă la modificările climatice actuale.

Diferențele de temperatură din ce în ce mai mari dintre zi și noapte le îmbolnăvesc. Spre deosebire de ele, soiurile occidentale, cele olandeze, de exemplu, sunt foarte rezistente. Faptul că noi le cultivăm în pământ, nu în cultură hidroforică artificială, pentru industrializare, le dă gustul de roșie binecunoscut, indiferent de soi – și aici România are un potential de export extraordinar. Iar dacă vrem să câștigăm războiul semințelor, trebuie să investim în cercetare. În Români

a se pare că cineva pune mereu bețe în roate cercetării cu bună știință”, ne-a mai spus Mircea Croitoru.

Doar 1% din producţie merge la export

Deocamdată, exportul românesc de legume este firav. Din totalul de legume consumate în ţara noastră, până la 10% reprezintă producţie proprie, iar un procent de 1% merge la export, în special în Polonia.

Legumicultorii români spun că pierd foarte mult şi din cauza concurenţei neloiale care se face în piaţă prin produse fără documente, adică nefiscalizate, care apar pe tarabe ca şi când ar fi ale fermierilor români.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA