AcasăsiugariuDE BUNA VESTIRE - Procesiune a credincioşilor din Parohia Săcel I la...

DE BUNA VESTIRE – Procesiune a credincioşilor din Parohia Săcel I la hramul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca

spot_img

DISTRIBUIȚI

DE BUNA VESTIRE  Duminică, 25 martie, praznicul împărătesc Buna Vestirea, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a slujit în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în sobor de Arhierei.

Din sobor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu al Sălajului, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord şi Scadinaviei.

La ieşirea din incinta Mitropoliei, Arhiereii au fost întâmpinaţi cu o tradiţională procesiune sosită tocmai din Parohia Săcel I, Protopopiatul Vişeu, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, în frunte cu preotul paroh Dumitru Iuga.

Procesiunea, alcătuită din copii şi credincioşi maturi, îmbrăcaţi în frumoase straie populare, i-a întâmpinat pe cei 6 Ierarhi cu pricesne închinate Maicii Domnului şi cu flori. Au fost momente de o frumuseţe rară, de bucurie creştină, de comuniune în slăvirea Maicii Domnului.

Preotul Dumitru Iuga doreşte, prin ce face de câţiva ani încoace, să revigoreze procesiunea ca mod de manifestare creştină şi de cinstire a Maicii Domnului şi Sfinţilor cu ocazia hramurilor, aşa cum se desfăşurau aceste procesiuni mai demult. De aceea a sosit şi la Cluj, străbătând astfel peste 200 km diatanţă, pentru a cinsti pe Maica Domnului.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din soborul slujitor au făcut parte, alături de Arhierei, preoţi din Permanenţa Arhiepiscopiei, preoţi cadre didactice universitare şi din învăţământul liceal, arhimandriţi, protoierei şi preoți de mir din Cluj-Napoca şi din Episcopiile arondate Mitropoliei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Catedralei „Bunavestire” din Cluj-Napoca, dirijat de Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu.

Un număr foarte mare de credincioși a venit la hramul Catedralei, încât aceasta a devenit neîncăpătoare, mulți dintre ei fiind răspândiți până la statuia lui Avram Iancu. În rândul credincioşilor s-au aflat oficialităţi naţionale şi judeţene, academicieni (i-am zorit pe Marius Porumb şi Alexandru Surdu), oameni de ştiinţă, parlamentari.

Cuvântul de învăţătură

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului a rostit un cuvânt de învățătură despre praznicul Buna Vestire, despre Maica Domnului şi Vestirea adusă de Înger, despre Dreptul Iosif, despre contextul istoric şi social care exista în preajma Bunei Vestiri şi despre realitatea actuală românească privind naşterea pruncilor, exemplificând cu cei peste 100.000 de copii nenăscuţi pe an, despre bucuria pe care sărbătoarea Bunei Vestiri o aduce oamenirii.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, în amintirea anilor de studenţie, la facultatea civilă şi la cea de Teologie, şi a hirotonirii întru Arhiereu a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropoilit Andrei, pe când era Întâistătător la Alba Iulia.

Sărbătoarea hramului Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca a fost un prilej de mare bucurie, la care au luat parte un număr impresionant de credincioşi, unii din ei venind din toată Transilvania.

sursa info şo foto www.episcopiammsm.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA