CONFORM ANCHETEI DSP Copilul care a murit pe 4 ianuarie a contactat virusul rujeolei în perioada spitalizării, conform anchetei desfășurată de DSP Suceava la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava.
Copilul care a murit pe 4 ianuarie a contactat virusul rujeolei în perioada spitalizării, conform anchetei desfășurată de DSP Suceava la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava.
Copilul în vârstă de doi ani din Mitocul Dragomirnei, în cazul căruia s-a confirmat diagnosticul de rujeolă şi care a murit la începutul acestei luni în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a contactat virusul în spital, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, în urma finalizării anchetei, directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.
Potrivit acesteia, în cursul anchetei epidemiologice derulate de DSP, s-a stabilit că doi dintre cei 13 copii diagnosticaţi în acest an cu rujeolă au fost spitalizaţi în aceeaşi perioadă sau în zile apropiate cu copilul din Mitocul Dragomirnei, iar sora unui alt copil care a fost internat a contactat, de asemenea, virusul, toţi aceşti copii nefiind vaccinaţi.
Medicul epidemiolog a subliniat, scrie Agerpres, că, în cazul rujeolei, erupţia cutanată apare mai târziu sau poate să lipsească, anticorpii pot fi depistaţi în sângele bolnavului abia la 3 – 4 zile de la erupţie, ceea ce face aproape imposibil un diagnostic precoce de rujeolă, însă el este contagios de la început.
Adjunctul DSP Suceava a făcut apel la medicii de familie ”să reevalueze contraindicaţiile de vaccinare” deoarece ”singura formă eficientă de prevenire a rujeolei este vaccinarea”.
În ultimii doi ani, în România au fost diagnosticate cu rujeolă 10.307 persoane şi s-au înregistrat 37 de decese.
sursa info Agerpres