AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 9 noiembrie

CALENDAR RELIGIOS – 9 noiembrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat; Sf. Mc. Onisifor și Porfirie; Sf. Cuv. Matrona; Sf. Ier. Nectarie de la Eghina.

Greco-catolic – Sf. m. Onisifor și Porfirie; Cuv. Matroana și Teoctista din Lesbos.

Romano-catolic – Sfințirea Bazilicii din Lateran.

Sfinți Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat au suferit moarte martirică în timpul împăratului roman Dioclețian (284-305). Cei patru mucenici conduceau o echipă de cioplitori și sculptori în marmură care lucra în apropiere de Sirmium (azi Mitrovița, lângă Belgrad).
Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat erau creștini și au fost botezați de episcopul Chiril al Antiohiei, surghiunit în aceste ținuturi. Împreună cu alți 600 de muncitori — dintre care cei mai mulți erau păgâni — ei executau felurite statui și alte lucrări în marmură pentru un palat al împăratului Dioclețian din cetatea Salonae (azi Split, Croația, pe țărmurile Mării Adriatice).

Cioplitorii și sculptorii păgâni au înștiințat pe împărat că meșteri creștini au refuzat să lucreze statuia lui Asclepios, zeul medicinii, instigând împotriva lor mulțime mare de păgâni. Temându-se de o răscoală, împăratul a poruncit ca aceștia să fie închiși de vii în sicrie de plumb și aruncați în râul Sava.
Un creștin cu numele Nicodim a scos în ascuns sicriele din apa și le-a îngropat după cuviință ca pe niște odoare de mare preț. Episcopul Chiril al Antiohiei, care se afla în temnița din Sirmium, a murit atunci când a auzit de sfârșitul fiilor săi duhovnicești.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Ierrarh Nectarie de la Eghina, unul dintre cei mai noi sfinți canonizați de Biserica Greciei.

S-a născut în anul 1846, în Selivria Traciei, în prezent localitatea unde s-a născut se află în Turcia. Din botez a primit numele de Anastasie, bucurându-se de o aleasă educație creștinească.

După primii ani de școală, Anastasie a fost trimis să învețe carte la Constantinopol, unde a studiat teologia și scrierile Sfinților Părinți.

A intrat în monahism, în chinovia numită „Noua Mănăstire”, la 7 noiembrie 1876, sub numele de Lazăr. Mai târziu, la tunderea în marele și îngerescul chip al schimniciei, avea să primească numele de Nectarie.

În anul 1885, după ce a terminat studiile teologice la Atena, Nectarie a fost luat de patriarhul Sofronie ca ucenic la Alexandria, fiind hirotonit preot și apoi mitropolit de Pentapole. A fost depus din acest rang, fiind defăimat la patriarh cum că ar vrea să-i ia locul. Cerându-și iertare de la toți, a dat slavă lui Dumnezeu căci s-a împlinit și cu dânsul cuvântul Mântuitorului, Care zice: „Fericiți veți fi când vă vor ocărî și vă vor prigoni și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, mințind din pricina Mea” (Matei 5,11).

S-a retras apoi la Atena, în anul 1891, sărac și nebăgat în seamă, având toată nădejdea numai în Dumnezeu și în rugăciunile Maicii Domnului. Aici a fost câțiva ani predicator, profesor și director al unei școli teologice pentru preoți, până în anul 1894.

Sfântul Nectarie era un isihast și un mare lucrător al rugăciunii lui Iisus, care îi dădea multă pace, bucurie, blândețe și îndelungă răbdare.

Dorind la bătrânețe să se retragă la mai multă liniște, a construit între anii 1904-1907, cu ajutorul multor credincioși și ucenici, o mănăstire de călugărițe în insula Eghina, unde s-a retras definitiv.

Sfântul Nectarie a scris și a redactat mai multe scrieri teologice de morală și de istorie a Bisericii, întărind tradiția Sfinților Părinți în patria sa.

La 8 noiembrie 1920, după aproape două luni de suferință, Sfântul Nectarie și-a dat sufletul cu pace în mâinile lui Hristos,

După mulți ani, trupul său s-a aflat în mormânt întreg și nestricat, răspândind multă mireasmă. La trei septembrie 1953, sfintele sale moaște au fost scoase din mormânt și așezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire și binecuvântare.

În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, văzând numeroasele minuni care se făceau la moaștele sale, l-a declarat sfânt, cu zi de prăznuire la nouă noiembrie.

Astăzi credincioșii se închină la moaștele Sfântului Nectarie și la mormântul său, făcând din mânăstirea sa din insula Eghina cel mai iubit loc de pelerinaj din toată Grecia.

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni, este ocrotitor al Mănăstirii Radu Vodă din București, care din anul 2002 adăpostește fragmente din sfintele sale moaște.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA