AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 8 martie

CALENDAR RELIGIOS – 8 martie

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Ier. Mărturisitori Teofilact, episcopul Nicomidiei, și Pavel, episcopul Plusiadei
Greco-catolic – Sf. ep. Teofilact al Nicomidiei

Romano-catolic – Sf. Ioan al lui Dumnezeu, călug.

Sfântul Ierarh Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei, a fost un mare demnitar împărătesc și prieten al viitorului patriarh al Constantinopolului, Tarasie, cel care a prezidat al VII-lea Sinod Ecumenic de la Niceea (787).

S-a născut pe la jumătatea secolului al VIII-lea, în perioada Sinodului Ecumenic de la Niceea, Teofilact a intrat în monahism împreuna cu un bun prieten al său, Mihail al Sinadelor

Au viețuit într-o mănăstire de la țărmul Mării Negre, devenind amândoi foarte cunoscuți pentru faptele lor bune si adânca lor înțelepciune.

A fost ridicat la treapta de episcop de patriarhul Tarasie. S-a făcut cunoscut prin grija față de săraci și bolnavi, ridicând spitale, azile și case pentru străinii călători.

În timpul mișcării iconoclaste, în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820), a fost exilat de către acesta. A trăit în exil timp de 30 de ani — până la sfârșitul vieții pământești — într-o veche localitate, Strovilon, de pe țărmul turcesc al Mării Negre. În timpul împărătesei Teodora (842-856), trupul Sfântului Teofilact a fost adus în Nicomidia și așezat în biserica ctitorită de el.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA