AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 6 noiembrie

CALENDAR RELIGIOS – 6 noiembrie

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Ier. Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Luca din Sicilia

Greco-catolic – Sf. aep. Pavel Mărturisitorul.

Romano-catolic – Sf. Leonard, pustnic

Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 6 noiembrie.
Sfântul Pavel era din Tesalonic fiind notar și scriitor al Sfântului Alexandru, patriarhul Constantinopolului. A fost ales patriarh, după moartea patriarhului Alexandru, în anul 337, în timpul domniei – în partea de răsărit a imperiului – a împăratului roman Constanțiu (337-361), fiul lui Constantin cel Mare.
Împăratul Constanțiu fiind arian (în acea vreme biserica era tulburată de erezia lui Arie, care susținea că Fiul nu este de o ființă cu Tatăl, deși la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325 această erezie fusese condamnată), l-a scos din scaun pe Sfântul Pavel (339) și a pus în locul lui pe Eusebiu al Nicomidiei.
Acesta a fost primul surghiun, după care Sfântul Pavel a revenit la scaunul său episcopal în anul 341, cu o scrisoare din partea împăratului Constans, fratele lui Constanțiu, aflat pe tronul imperial de apus. Păstorirea sa nu a durat însă prea multă vreme, căci în anul 342, împăratul sfătuit fiind de arieni, îl va alunga din nou. A fost adus atunci, la cârma Bisericii din Constantinopol, ereticul Macedonie.
În anul 346, Sfântul Pavel s-a întors, pentru a treia oară, în scaunul de la Constantinopol, unde a rămas până în anul 351, când a fost surghiunit în Armenia. Aici a fost lăsat fără hrană și apă mai multe zile, fiind apoi sugrumat de arieni în biserică cu însuși omoforul său.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA