AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS - 5 mai

CALENDAR RELIGIOS – 5 mai

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Mare Mc. Irina ; Sf. Mc. Neofit, Gaie și Gaian; Sf. Mare Mc. Efrem cel Nou

Greco-catolic – Sf. m. Irina

Romano-catolic – Înălțarea Domnului. Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep.

Sfânta Mare Mucenică Irina este pomenită în calendarul creștin la 5 mai. Părinții ei, Liciniu și Licinia, erau oameni foarte bogați. Liciniu era guvernator al provinciei. Ambii părinți erau păgâni.

Sfânta Irina a trăit în vremea părinților apostolici, botezată fiind de către Sfântul Timotei, ucenicul Sf. Apostol Pavel.

Numele dinaintea botezului a fost Penelopi. Tată său, dorind să-și protejeze fiica de influențe dăunătoare asupra caracterului și creșterii sale, a izolat-o într-o clădire, construită special pentru aceasta. Sfânta Irina era însoțită doar de câteva slujnice și se afla în grija unei bătrâne, Caria, și a unui dascăl, Apelian.

Acest dascăl era creștin în taină și de la el a aflat despre propovăduirea și viața Mântuitorului Iisus Hristos. Atunci când prin cetate a trecut Sfântul Timotei, Penelopi a fost botezată de acesta, primind numele de Irina. Aflând tatăl său că este creștină, a poruncit să fie torturată.

Îndurând chinurile, Sfânta Irina și-a convertit întreaga familie la creștinism. A fost adusă de mai multe ori la judecata autorităților. A scăpat de fiecare dată din mâna călăilor, prin răbdarea cu care suferea torturile la care era supusă, convertind mulțime mare de popor la creștinism, propovăduind tot timpul Cuvântul lui Dumnezeu.

A murit la Efes, intrând singură într-un mormânt nou și cerând să fie astupată ușa încăperii și să fie deschisă după patru zile. După acest timp creștinii care au deschis ușa mormântului l-au găsit pe acesta gol

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA