AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 4 iunie

CALENDAR RELIGIOS – 4 iunie

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel; Sf. Ier. Mitrofan, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mironosițe Maria și Marta, surorile Dreptului Lazăr

Greco-catolic – Sf. aep. Mitrofan; Sf. m. Zoticos, Attalos, Camasis și Filipos din Niculițel

Romano-catolic – Inima Neprihănită a Mariei; Sf. Francisc Caracciolo, pr.
Marile persecuții creștine din secolele I-IV au fost exercitate și în Sciția Mică (Dobrogea de astăzi), provincie a Imperiului Roman, ducând la martirizarea creștinilor care refuzau să se închine idolilor și să aducă jertfe.

Dintre toate persecuțiile romane împotriva creștinilor, trei au fost deosebit de sângeroase: cea a împăratului Deciu (249-251), a împăratului Dioclețian (284/285-305) și cea a împăratului Liciniu (308-324). În timpul acestora au fost surghiuniți în Sciția Mică mii de creștini, ostași, dregători, clerici, oameni simpli. Unii dintre ei mureau de foame și de frig, alții din cauza torturilor. Trupurile lor, devenite sfinte moaște, erau luate de creștini și îngropate în locuri tăinuite, cunoscute numai de ei.

Mai târziu, când persecuțiile au încetat, aceste moaște au fost scoase și așezate în cripte, numite martirioane, peste care s-au zidit biserici de piatră.
O astfel de criptă martirică a fost descoperită, în 1971, în satul Niculițel, județul Tulcea. Cripta, construită din cărămidă, este împărțită în două încăperi supraetajate. În încăperea de sus s-au găsit patru moaște întregi de martiri, așezate într-o raclă comună de lemn, toți cei patru martiri având capetele tăiate. Pe peretele din stânga intrării se află săpată în mortar inscripția „Martirii lui Hristos”, iar pe cel din dreapta scrie „Martirii Zoticos, Attalos, Camasis, Filipos”, având deasupra crucea monogramă.
Acești sfinți mucenici au pătimit pentru Hristos prin tăierea capului, fie în timpul persecuției lui Dioclețian (303-304), fie în timpul ultimei persecuții sângeroase din timpul împăratului Liciniu, în anii 319-324. După anul 324, în timpul împăratului Constantin cel Mare, deasupra acestei cripte s-a construit o bazilică din piatră și cărămidă.
Din toamna anului 1971, moaștele celor patru martiri de la Niculițel au fost depuse pentru închinare în biserica Mănăstirii Cocoș. Pomenirea lor se face în fiecare an la 4 iunie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA