AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 4 februarie

CALENDAR RELIGIOS – 4 februarie

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Sfințit Mucenic Avramie

Greco-catolic – Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul

Romano-catolic – Sf. Gilbert, pr.

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul s-a născut în jurul anului 360 în Alexandria, Egipt. A trăit în timpul împăratului Teodosie cel Mic (408-450) și era rudă cu arhiepiscopii Alexandriei, Teofil și Sfântul Chiril.

A primit o educație solidă atât în domeniile profane — filosofia, retorica — cât și în cele duhovnicești. A fost catehet și apoi dascăl la vestita Școală catehetică alexandrină.

Încă de tânăr a ales viața monahală, intrând într-o mănăstire din muntele Pelusiului. A devenit faimos pentru viața sa austeră și pentru virtuțile sale alese; mare admirator al Sfântului Ioan Gură de Aur și bun prieten cu Sfântul Chiril al Alexandriei.

A scris peste două mii de epistole și cuvinte de învățătură adresate monahilor, ierarhilor vremii și chiar fețelor împărătești, cât și creștinilor de rând ce căutau mântuirea.

L-a apărat pe Sfântul Ioan Gură de Aur, atunci când a fost izgonit pe nedrept de pe scaunul patriarhal al Constantinopolului, și a scris mult către Teofil, arhiepiscopul Alexandriei, și către împăratul Arcadie, pe care îl sfătuia să pună capăt intrigilor urzite împotriva Sfântului Ioan Gură de Aur.

După moartea Sfântului Ioan Gură de Aur, a îndemnat prin scrisorile sale pe Sfântul Chiril Alexandrinul, care a urmat după Teofil, să scrie numele Sfântului Ioan în dipticele bisericești, ca a unui sfânt mărturisitor, care a pătimit pentru adevăr multe răutăți de la oameni.

A scris și împăratului Teodosie, învățându-l să se îngrijească de pacea bisericească, și l-a îndemnat să convoace la Efes cel de-al treilea Sinod Ecumenic (431).

A murit în jurul anilor 435-440.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Sfințit Mucenic Avramie. A trăit în secolul al IV-lea, fiind episcop în localitatea Arbela din Persia. Sfântul Sfințit Mucenic Avramie a suferit martiriul în timpul persecuției suferite de creștini în timpul împăratului Sapor II.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA