AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS - 3 noiembrie

CALENDAR RELIGIOS – 3 noiembrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

CALENDAR RELIGIOS Ortodox – Sf. Sfințiți Mc. Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul; Așezarea moaștelor Sf. Mare Mc. Gheorghe în Lida

Greco-catolic – Sf. m. Achepsima; Sf. m. Aitala și Iosif.

Romano-catolic – Ss. Martin de Porres, călug.; Silvia, mamă

Sfinții Sfințiți Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul sunt pomeniți în calendarul creștin la 3 noiembrie.
Printre martirii din timpul persecuției creștinilor ordonată de împăratul persan Șapor (310-379) s-au numărat și acești trei mucenici. Din pricina numărului mare de convertiți la creștinism, împăratul a decis să înceteze execuțiile în rândul credincioșilor de rând și să-i urmărească în special pe clerici și ierarhi.

Sfântul Achepsima era episcop al cetății Naesson, în vârstă de optzeci de ani, când a fost adus în fața judecății autorităților persane. Păstrându-și cu dârzenie mărturisirea, a fost supus la chinuri și apoi întemnițat. La fel au pătimit și Iosif preotul și Aitala diaconul, fiind apoi închiși alături de episcopul lor. Slăbiți peste măsură de foame, torturați neîncetat, sfinții au răbdat până la sfârșit, fiind numărați în ceata martirilor pentru Hristos, căci Achepsima a fost ucis în bătaie, iar Iosif și Aitala omorâți cu pietre.

Tot astăzi este pomenită și așezarea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în Lida.

01_israel_-_lida_-_sf_gheorghe-14_1

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (prăznuit la 23 aprilie) a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), mai întâi în Capadocia și apoi în Palestina, unde, după moartea tatălui, s-a mutat împreună cu mama sa, care avea multă avere în Cezareea Palestinei.

În timpul împăratului Dioclețian, Sfântul Gheorghe s-a înrolat în armata romană și s-a făcut, în scurtă vreme, renumit pentru forța, priceperea și vitejia lui în luptă, încât i-au fost acordate grade din ce în ce mai importante în armata imperială.

Aflat în preajma împăratului și văzând cruzimea de care erau în stare persecutorii, Sfântul Gheorghe a mers de bunăvoie în fața lui Dioclețian mărturisindu-și credința în Hristos.

În februarie 303, Dioclețian a emis primul său edict de persecuție a creștinilor, care a declanșat un imens val de arestări și torturi. În următoarea perioadă au mai fost date alte trei edicte de persecuție (303-304). Persecuția declanșată de Dioclețian este considerată cea mai severă dintre persecuțiile suferite de creștinii din Imperiul Roman.

Aflat în preajma împăratului și văzând cruzimea de care erau în stare persecutorii, Sfântul Gheorghe a mers de bunăvoie în fața lui Dioclețian mărturisindu-și credința în Hristos.

A fost supus la torturi, fiind trecut prin toate vămile muceniciei, cum se spune în relatarea martiriului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În toate aceste torturi a dovedit un curaj și o bărbăție nemăsurată, păstrându-și neclintită mărturisirea. În ziua de 23 aprilie 303, Sfântul Gheorghe a fost omorât prin decapitare.

La câțiva ani, după martiriul Sfântului Gheorghe, a venit la conducerea imperiului Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337), iar cei care îl iubeau pe Sfântul Mucenic Gheorghe i-au zidit o biserică mare și frumoasă în Lida. Apoi, au luat pătimitul și sfântul trup al mucenicului, din locul în care se afla, și aducându-l în Lida, l-au pus în biserica nou zidită, în ziua de 3 noiembrie.

De atunci, Biserica în fiecare an, în aceeași zi, prăznuiește aducerea moaștelor Sfântului Mucenic Gheorghe.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA