AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 3 martie

CALENDAR RELIGIOS – 3 martie

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Mc. Eutropie, Cleonic și Vasilisc

Greco-catolic – Sf. m. Eutropie, Cleonic și Vasilisc

Romano-catolic – Ss. Cunegunda, împ.; Marin, ostaș m.

Sfinții Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc, pomeniți în calendarul creștin ortodox la 3 martie, au trăit în timpul împăraților Dioclețian și Maxmian (284-305), fiind soldați.

După sfârșitul mucenicesc, în cetatea Amasiei, al Sfântului Mucenic Teodor Tiron, unul din sfinții militari, pomenit la 17 februarie, au rămas ținuți în temniță pentru Hristos tovarășii lui, ostași și prieteni apropiați, Eutropiu, Cleonic și Vasilisc.

Vasilisc era și nepot al Sfântului Teodor, iar Eutropiu era frate cu Cleonic și erau de neam din Capadocia.

Asclepiodot, conducătorul orașului Amasea din Capadociei, a cerut celor trei prizonieri creștini să renunțe la credința creștină. Ei însă au mărturisit cu hotărâre pe Hristos și au fost supuși la chinuri grele.

Sfântul Eutropiu era rugat în timpul acestor chinuri nu să jertfească zeilor, numai să spune înaintea poporului că a făcut acest lucru. Dar sfântul mucenic a rămas tare în credința sa, pătimind până la sfârșit.

În ziua de 3 martie 308, Sfinții Eutropiu și Cleonic au fost crucificați în orașul Pontine Amasea (Asia Mică), iar Sfântul Vasilisc a fost omorât pe 22 mai în orașul Comana.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA