AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 3 Mai

CALENDAR RELIGIOS – 3 Mai

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Cuv. Irodion de la Lainici ; Sf. Mc. Timotei și Mavra, soția lui ; Sf. Mc. Diodor și Rodopian
Greco-catolic – Sf. m. Timotei și Maura

Romano-catolic – Ss. Filip și Iacob, ap.

Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici s-a născut în anul 1821, la București, primind numele la botez Ioan. În jurul vârstei de 20 de ani a intrat ca viețuitor la Mănăstirea Cernica, atras fiind de viața isihastă ce se trăia aici, sub oblăduirea starețului Calinic (Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului). În 1846 a fost tuns în monahism, primind numele de Irodion.

Monahul Irodion, ucenic al Sfântului Calinic, a fost unul dintre cei care l-au însoțit pe acesta la Râmnicu Vâlcea, unde a fost hirotonit episcop, în septembrie 1850.

Sfântul Irodion a fost hirotonit diacon și apoi preot în 1853. În 1854 a fost numit stareț la Schitul Lainici, pe care l-a păstorit 41 de ani, în perioada 1854-1900.

După moartea duhovnicului său, Sfântul Ierarh Calinic l-a avut duhovnic pe ucenicul său Irodion, starețul de la Lainici. Astfel ucenicul îi devine duhovnic avei. Nu după mult timp, cucerindu-se de evlavia sa, Sfântul Calinic îl va numi „Luceafărul de la Lainici”.

Sfântul Cuvios Irodion și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos, în ziua de 3 mai din anul 1900. La 10 aprilie 2009 au fost descoperite moaștele Cuviosului, care se află spre închinare în Mănăstirea Lainici.

Trecerea sa în rândul Sfinților a fost făcută de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2011.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA