AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS - 26 iulie

CALENDAR RELIGIOS – 26 iulie

spot_img

DISTRIBUIȚI

CALENDAR RELIGIOS Ortodox – Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma; Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel

Greco-catolic – Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva

Romano-catolic – Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitano, călug.

Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae este pomenit în calendarul creștin ortodox în 26 iulie. A fost ucis în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor din Nicomidia, în timpul cărora au fost martirizați 20.000 de oameni, sfinți mucenici, pomeniți la 28 decembrie.
Biserica a suferit cele mai grele lovituri în timpul persecuțiilor dictate de împărații Dioclețian (284-305), Galeriu (293-305), Maximian Hercule (286-305) și Constanțiu Chlor (293-306).

Aceștia au dat contra creștinilor patru edicte de persecuție, trei în 303 și al patrulea în 304, prin care decretau dărâmarea locașurilor de cult creștine, interzicerea adunărilor, arderea cărților sfinte și a arhivelor creștine, pedepsirea aspră a clericilor și creștinilor care nu apostaziau de la credință în Hristos.
În ajunul Crăciunului anului 304, biserica din Nicomidia — în timpul slujbei — a fost incendiată de prigonitori, creștinii găsiți prin cetate au fost uciși, atunci au suferit martiriu 20.000 de oameni.

Din această încercare a scăpat cu viață preotul Ermolae, care a continuat să predice Evanghelia până când a fost prins de autorități și decapitat.

Astăzi este pomenit și Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Sfântul Ioanichie a fost schimonah din Valea Chiliilor, Munții Făgăraș, care a pustnicit în primele decenii ale secolului al XVII-lea. Timp de 30 de ani s-a nevoit într-o peșteră pe care a săpat-o singur într-un perete abrupt al muntelui. O singură dată pe săptămână un ucenic îi aducea sfântului cuvios o pâine și puțină apă, pe care le cobora până la gura peșterii cu o frânghie. Din timp în timp, egumenul Mănăstirii „Negru Vodă” îi trimitea, pe aceeași cale, Sfintele Taine.
Pentru multa sa nevoință și rugăciune, Dumnezeu l-a învrednicit să-și cunoască timpul mutării la Domnul, timp pe care l-a săpat în piatra de deasupra mormântului, „Ioanichie Schimonah, 1638”.

Moaștele sfântului au rămas neatinse până în 1944, când arhimandritul Pimen, de la Mănăstirea „Negru Vodă”, s-a coborât cu o frânghie în peșteră și a descoperit pe un pat de piatră osemintele întregi, galbene și bine mirositoare ale marelui sihastru din Valea Chiliilor.

Din 1990, moaștele Sfântului Ioanichie au fost păstrate în biserica rupestră a Mănăstirii Cetățuia. În 20 ianuarie 2013, sfintele moaște au fost mutate la Mănăstirea „Negru Vodă” din Câmpulung Muscel.
În ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 18-19 iunie 2009 s-a aprobat canonizarea Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel (Argeș), cu ziua de prăznuire la 26 iulie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA