AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS - 25 noiembrie

CALENDAR RELIGIOS – 25 noiembrie

DISTRIBUIȚI

CALENDAR RELIGIOS Ortodox – Odovania praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului; Sf. Mare Mc. Ecaterina; Sf. Mare Mc. Mercurie

Greco-catolic – Sf. m. Ecaterina din Sinai; Sf. m. Mercurie

Romano-catolic – Sf. Ecaterina din Alexandria, fc. m.

Sfânta Mare Muceniță Ecaterina este pomenită în calendarul creștin la 25 noiembrie. Originară din cetatea Alexandria, Sfânta Ecaterina provenea dintr-o familie de rang înalt, beneficiind în acest fel de multe privilegii. Era frumoasă și cultivată: știa bine limbile greacă și latină, avea cunoștințe temeinice de medicină, astronomie și de oratorie.

Sfânta Ecaterina a trăit în timpul împăratului Maximian Daia (305-314) și pentru că, aflată în fața împăratului, a mărturisit că este creștină a fost întemnițată și supusă la chinuri grele.

Apărând cu tărie creștinismul, Sfânta Ecaterina a fost adusă în fața unei adunări de cincizeci de filosofi, care au fost însărcinați de împărat să o determine să se închine zeilor. Dar spre mânia împăratului, toți acești cărturari au fost convertiți și au îndurat apoi moarte martirică împreună cu mulți alții care au fost aduși la credința creștină prin înțelepciunea minții luminate a Sfintei Ecaterina.

Sfânta Ecaterina a primit cununa muceniciei prin tăierea capului după ce a fost legată pentru a fi zdrobită de fiarele ascuțite a patru roți prinse pe aceeași osie, care însă s-au sfărâmat în bucăți, rănind de moarte pe cei care asistau la cumplita priveliște. De aceea, Sfânta Muceniță Ecaterina este reprezentată în icoane ținând în mână o roată.

Împărăteasa a plâns văzând felul cum a pătimit Sfânta Ecaterina și mărturisind pe Mântuitorul Hristos a fost și ea martirizată.

În aceiași perioadă cu martiriul Sfintei Ecaterina au fost chinuiți și omorâți pentru Hristos mai mulți ostași ai împăratului, împreună cu comandantul lor, pe nume Porfirie.

Moaștele Sfintei Mucenițe Ecaterina au fost aflate la sfârșitul secolului al VIII-lea într-o mănăstire din Muntele Sinai zidită de Sfânta Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Mare Mucenic Mercurie, de neam scitic, care a trăit în timpul împăraților Deciu (249-251) și Valerian (251-260). Când aceștia au declanșat persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Mercurie făcea parte din legiunea Martenses (a zeului Marte), sub conducerea generalului Saturnin din Armenia Mare.

Sfântul Mercurie s-a făcut cunoscut prin faptele sale de mare curaj, încât împăratul Deciu l-a chemat, i-a oferit multe daruri și l-a făcut comandant al armatei sale.

La câteva zile după aceea, împăratul Deciu, împreună cu toată suita sa, l-a pus să jertfească zeilor drept mulțumire. Atunci, Mercurie a răspuns că nu a câștigat biruința cu ajutorul zeilor neputincioși, ci cu puterea lui Hristos Dumnezeu.

În urma acestei mărturisiri, Mercurie a fost torturat și în cele din urmă a suferit moarte martirică prin tăierea capului.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA