AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 24 octombrie

CALENDAR RELIGIOS – 24 octombrie

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Mare Mucenic Areta; Sf. Mc. Marcu, Sotirih și Valentin

Greco-catolic – Sf. m. Areta și cei împreună cu el

Romano-catolic – Ss. Anton M. Claret, ep.; Alois Guanella, pr.

Sfântul Mare Mucenic Areta a fost un mare dregător creștin al cetății Negran, din Etiopia. În acel timp, peste țara etiopienilor stăpânea dreptcredinciosul rege Elezbaan, sub a cărui stăpânire înflorea poporul etiopian, iar în Yemenul din Arabia stăpânea împăratul Dunaan, care ținea legea iudeilor și era mare prigonitor al lui Hristos și al creștinilor.

Deci, auzind Elezbaan că Dunaan persecută creștinii din țara sa, a pornit război. Cu toate că l-a biruit și au făcut un pact, Dunaan a ucis pe toți soldații lăsați de Elezbaan pentru paza cetăților, supunându-le, mai puțin cetatea Negran. Însă, apelând la un vicleșug, a jurat că vrea doar să ia dajdia pentru împărat.

Dregătorii cetății l-au crezut pe vicleanul Dunaan, însă bătrânul Areta, care avea peste 90 de ani, a fost împotrivă. Și, totuși, intrând în cetate, Dunaan și-a încălcat jurământul și a omorât pe toți creștinii.

Sfântul Areta, care a primit și el moarte mucenicească alături de cei 340 de creștini, îi întărea pe cetățenii săi în credința cea în Hristos. Acești sfinți au primit cununa muceniciei la data de 24 octombrie 523.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA