AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 23 decembrie

CALENDAR RELIGIOS – 23 decembrie

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sfinții 10 Mucenici din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiepiscopul Neocezareei; Sf. Cuv. Naum

Greco-catolic – Cei 10 Sf. m. din Creta

Romano-catolic – Sf. Ioan de Kety, pr.

Sfinții 10 Mucenici au pătimit pentru Hristos în insula Creta, în timpul împăratului Deciu (251-253). Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie și Evnichian erau din cetatea Gortinei, Zotic din Cnossos, Agatopod din Epinia Panormului, Vasilide din Hania, iar Evarest și Pompie din Iraclion.

Pentru că au refuzat să jertfească idolilor, sfinții au fost prinși de asupritori și adunați în același loc. Au fost chinuiți cu cruzime timp de 30 de zile și în ziua a 23-a a lunii decembrie, când au fost duși la judecată, au stat tari și neclintiți în credința pe care o aveau în Hristos. Cei 10 Mucenici din Creta au primit moartea prin tăierea capetelor cu sabia, apoi cei apropiați mucenicilor au luat sfintele trupuri și le-au îngropat.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Ierarh Pavel, arhiepiscopul Neocezareei. A fost unul din Sfinți Părinți care au participat la Sinodul I Ecumenic din Niceea (325).

Sfântul Pavel a pătimit pentru Hristos în Nicomidia (Asia Mică) în vremea lui Licinius (307-323). După ce a fost chinuit, a fost trimis în exil într-un mic oraș de pe malul Eufratului (Mesopotamia). Acolo a stat întemnițat până când Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) i-a eliberat pe toți creștinii ținuți în închisori. Sfântul Pavel s-a întors la scaunul său episcopal din Neocezareea.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA