AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS - 22 noiembrie

CALENDAR RELIGIOS – 22 noiembrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

CALENDAR RELIGIOS Ortodox – Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia; Sf. Mc. Cicilia

Greco-catolic – Sf. ap. Filimon, Apfia și Onisim; Sf. m. Cecilia, Valerian și Tiburțiu

Romano-catolic – Cristos, Regele Universului. Sf. Cecilia, fc. m.

Sfinții Apostoli Filimon, Arhip și Onisim sunt pomeniți în calendarul creștin la 22 noiembrie.
Aceștia au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel și l-au propovăduit pe Hristos cel mort și înviat în diferite ținuturi: Arhip și Filimon în cetatea Colose din Frigia, iar Onisim la Roma, urmându-i Sfântului Apostol Pavel. Lui Filimon, soției acestuia, Apfia, și lui Arhip, li se adresează Sfântul Pavel în Epistola către Filimon (versetele 1 și 2): „… iubitului Filimon, împreună-lucrător cu noi, și surorii Apfia, și lui Arhip (foto), cel împreună-oștean cu noi, și Bisericii din casa ta…”.

arhip
Au avut cu toții un sfârșit martiric, Filimon, Apfia și Arhip fiind uciși cu pietre în timpul împăratului Nero (54-68), iar lui Onisim i s-a tăiat capul în timpul lui Domițian (81-96).

Sfanta Mucenita Cecilia

Sfânta Muceniță Cecilia s-a născut la Roma din părinți foarte bogați. Făcând jurământul fecioariei înaintea lui Dumnezeu, Sfânta Cecilia a îmbrăcat pe dedesubtul hainelor strălucite la care o obliga rangul, cămașa aspră, semnul nevoințelor. Părinții ei au obligat-o însă la căsătoria cu păgânul Valerian, dar Cecilia, sfătuindu-l pe mirele ei în noapte nunții, l-a câștigat pentru dreapta credință.

Acesta urmând sfatul ei, a mers la Episcopul Urban și s-a botezat. Valerian, mai târziu, l-a adus la Hristos și pe fratele lui, Tiburtie. Nu la mult timp după aceea frații au fost osândiți la moarte pentru credința lor.  Deși fiind la locul de ucidere, acești frați minunați l-au dobândit pentru Hristos și pe comandantul gărzii, Maximus. Toți au dobândit cununa mucenicească. Sfânta Cecilia a îngropat cu cinste la un loc sfintele lor trupuri. Ea a fost apoi adusă la judecată, căci neobosită propovăduia în rândul păgânilor dreapta credință. Fiind întrebată de către judecător care este sursa curajului ei, sfânta a răspuns: „Conștiința curată și credința neîndoielnică”.

Sfânta Cecilia a fost osândită la moarte prin tăierea capului. Călăul a lovit-o de trei ori cu sabia peste gât, fără ca să o poată ucide. Ea doar s-a rănit, iar rănile ei au sângerat foarte mult. După trei  zile sfânta a adormit în Domnul. Sfânta Cecilia a luat cununa muceniciei împreună cu ceilalți aproape de anul 230. Sfintele ei moaște se află la Roma, în biserica închinată ei.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA