spot_img
AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 19 octombrie

CALENDAR RELIGIOS – 19 octombrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Proroc Ioil; Sf. Mc. Uar, Felix, Eusebiu; Sf. Cleopatra; Sf. Cuv. Ioan de la Rila

Greco-catolic – Pf. Ioil; Sf. m. Var

Romano-catolic – Ss. Paul al Crucii, pr.; Ioan de Brébeuf, pr. și îns., m.; Ioel, profet

Sfântul Proroc Ioil, pomenit în calendarul creștin la 19 octombrie, este unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament, a cărui misiune profetică s-a desfășurat după întoarcerea din exilul babilonian.

În primele două din cele patru capitole ale cărții sale, prorocul Ioil prezintă pedeapsa ce se abate asupra poporului evreu pentru păcatele lui, îndemnând totodată la pocăință și întoarcere către Dumnezeu: ”Și acum, zice Domnul, întoarceți-vă la Mine din toată inima voastră, cu postiri, cu plâns și cu tânguire” (Ioil, 2, 12).

”Sfâșiați inimile și nu hainele voastre, și întoarceți-vă către Domnul Dumnezeul vostru, căci El este milostiv și îndurat, încet la mânie și mult Milostiv și-I pare rău de răul pe care l-a trimis asupra voastră” (Ioil, 2, 13).
Sfântul Proroc Ioil este cel care prorocește ziua Pogorârii Sfântului Duh și ziua Judecății prin cuvintele sale ”…vărsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, și fiii și fiicele voastre vor profeți, bătrânii voștri visuri vor visa iar tinerii voștri vedenii vor vedea” (Ioil 3; 1). Și vorbește și despre Judecata din urmă, pe care Dumnezeu a rânduit-o la sfârșitul veacurilor în Valea Iosafat, acolo unde se va așeza scaun de judecată pentru toate popoarele din jur (Ioil 4; 12).

Tot astăzi este pomenit Sfântul Ioan de la Rila, cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar și unul dintre cei mai reprezentativi sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Sfântul Ioan de Rila este întemeietorul monahismului bulgar și al primului așezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila, locul unde se află și sfintele sale moaște.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Mucenic Uar. A pătimit în timpul împăratului Maximian (285-305). Era soldat în armata romană din Egipt şi creştin în ascuns. În anul 304, oamenii împăratului au prins în pustiul Egiptului şapte dascăli creştini, pe care i-au chinuit şi i-au întemniţat pentru mărturisirea credinţei creştine. Deoarece unul dintre părinţi a murit, Uar i-a luat locul. A fost supus supliciilor, suferind moarte martirică.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA