AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 17 februarie

CALENDAR RELIGIOS – 17 februarie

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Mare Mc. Teodor Tiron; Sf. Mariamna; Sf. împărați Marcian și Pulheria

Greco-catolic – Sf. m. Teodor Tiron

Romano-catolic – Ss. Întemeietori ai Societății „Slujitorii Sf. Fc. Maria”; Teodor, soldat m.

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, pomenit în calendarul creștin la 17 februarie, a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305) fiind recrut (tiron) în armata romană.
S-a născut în Siria și a făcut parte din armata romană în legiunea Tironilor formată din soldați tineri (de aici și numele de Teodor Tiron).

Sfântul Tiron comanda o cohortă de câteva sute de ostași, cei mai buni din legiune (care număra peste 5.000 de soldați) și aceștia se numeau margariți (adică tari și puternici).

În anul 304 legiunea a fost mutată din Siria în Amasia, capitala Pontului, oraș așezat la 85 de km de Marea Neagră. La ceva timp după așezarea în Amasia legiunea a primit ordin ca toți ostașii să aducă jertfă zeiței Cibela. Totodată, era un mod prin care se verifica în ce măsură pătrunsese creștinismul în rândurile armatei.

Sfântul Tiron a mărturisit că este creștin în fața comandantului care l-a sfătuit, fiind unul dintre cei mai valoroși ostași, să renunțe la credința în Hristos și să jertfească idolilor, i s-a dat chiar și un timp de gândire. În acea noapte Sfântul Teodor a incendiat templul, a fost descoperit și dus înaintea guvernatorului. A rămas statornic în credință și a primit moarte mucenicească.

Sinaxarul amintește de o minune a Sfântului Teodor, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), când acesta a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare.

Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimeni nimic din piață, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

Tot astăzi este pomenită Sfânta Mariamna, sora Sfântului Apostol Filip (prăznuit la 14 noiembrie), unul din cei doisprezece Apostoli.

După Învierea Domnului și trimiterea apostolilor la propovăduire în toată lumea, Mariamna a plecat împreună cu Sfântul Filip și cu Sfântul Apostolul Bartolomeu (prăznuit la 11 iunie și 25 august) să propovăduiască Evanghelia la neamuri, și ajungând la Ierapole (Hierapolis) în Frigia au fost prinși de păgâni. Acolo Sfântul Apostol Filip a fost dat la moarte în prezența surorii sale.

În urma unei minuni, Sfântul Apostol Bartolomeu și Mariamna au fost însă eliberați. Sfântul Bartolomeu s-a dus în India, unde fiind răstignit și-a dat sfârșitul; iar Mariamna, mergând în Licaonia a propovăduit acolo cuvântul lui Hristos și făcând pe mulți să se boteze, s-a săvârșit în pace.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA