AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 16 decembrie

CALENDAR RELIGIOS – 16 decembrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Proroc Agheu; Sf. Teofana împărăteasa

Greco-catolic – Pf. Agheu

Romano-catolic – Ss. Adelaida, împ.; Aggeu, profet

Sfântul Proroc Agheu era din seminția lui Levi și s-a născut în Babilon, în vremea robiei. S-a întors la Ierusalim, în anul 520 î.Hr, împreună cu iudeii conduși de Zorobabel și de arhiereul Iosua, fiind unul din susținătorii ideii de refacere a templului distrus de chaldei.

Sfântul Agheu a fost unul dintre ultimii proroci ai Vechiului Testament, anunțând profetic că, deși lipsit de bogăția și de frumusețea primului templu (cel zidit de Solomon), slava celui de-al doilea templu din Ierusalim va fi chiar mai mare, căci prin porțile sale avea să intre Mesia cel făgăduit. Iudeii au început să rezidească templul în timpul lui Darius I (522-486 î.Hr.), împăratul perșilor, dar se temeau că nu va fi la fel ca primul.

A mai prorocit despre slava Bisericii, despre chemarea neamurilor la mântuire și despre a doua venire a Domnului.

Astăzi este pomenită și Sfânta Teofana împărăteasa. A fost prima soție a împăratului Leon al VI-lea Înțeleptul (886-911), cu care s-a căsătorit când era numai prinț moștenitor.

Sfânta Teofana s-a născut într-o familie de mari demnitari din Constantinopol. Când Leon a ajuns împărat, împărăteasa Teofana n-a încetat să se îngrijească de mântuirea sufletului. Se ruga, postea, purta pe sub hainele împărătești haine aspre spre nevoință, dăruia milostenie celor săraci, se îngrijea de lăcașurile lui Dumnezeu, se îngrijea de slugi ca de frați și din gura sa nu ieșea minciună sau ocară.

A murit când încă nu împlinise vârsta de 30 de ani și a fost îngropată în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA