spot_img
AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 15 martie

CALENDAR RELIGIOS – 15 martie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Mc. Agapie, Plisie și Timolau
(Zi aliturgică. Canonul cel Mare)

Greco-catolic – Sf. m. Agapie și cei împreună cu el

Romano-catolic – Sf. Luiza de Marillac, călug.

Sfinții Mucenici Agapie, Plisie și Timolau au pătimit în vremea împăratului Dioclețian (284-305) în Cezareea Palestinei, din porunca guvernatorului Urban.

Sfântul Agapie era din cetatea Gaza, Sfântul Plisie din Egipt și Sfântul Timolau din Pontul Euxinului. Mucenicul Agapie era bărbat cinstit şi încercat între creştini şi slăvit pentru nevoinţa sa cea purtătoare de chinuri, pentru că de multe ori arătase mare îndrăzneală în mărturisirea lui Hristos printre păgâni.

El a făcut legământ cu alţi şapte tineri să nu înceteze a propovădui Evanghelia Domnului. Iar aceşti tineri erau Timolau, Plisie, doi bărbaţi care se chemau Alexandru, Romil şi doi cu numele Dionisie.

În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, se obișnuia ca atunci când se organiza o sărbătoare să fie aduși și creștini în mijlocul tribunelor pentru a fi uciși.

Astfel, în Cezareea Palestinei, unde era dregător Urban, s-a făcut mare praznic păgânesc, în cadrul căruia creştinii erau supuşi la groaznice chinuri. Văzând acestea, cei opt tineri, aprinzându-se de râvna cea după Hristos, au alergat şi, în mijlocul mulţimii stând, au mărturisit cu glas mare că şi ei sunt creştini.

La porunca dregătorului, sfinţii au fost întemniţaţi şi după o vreme au fost omorâţi prin decapitare, primind astfel cununa muceniciei.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA