AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 14 februarie

CALENDAR RELIGIOS – 14 februarie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Cuv. Auxentie, Maron și Avraam. Duminica a 17-a după Rusalii

Greco-catolic – Duminica 17 dR. Sf. cuv. Auxențiu; Chiril și Metodiu – patronii Europei

Romano-catolic – Duminica 1 din Post. Ss. Ciril, călug. și Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m.

Sfântul Cuvios Auxentie, pomenit în calendarul creștin la 14 februarie, s-a născut la Constantinopol, în timpul lui Teodosie II (408-405). Era recunoscut și prețuit în Constantinopol pentru calitățile militare și pentru cunoștințele sale teologice.

Apropierea Sfântului Auxentie de oameni înduhovniciți a făcut ca acesta să aleagă în cele din urmă calea monahală. Deci, lăsând deșertăciunea lumii acesteia, slava și gâlceava, s-a făcut ostaș al împăratului Hristos și, monah fiind, a fost hirotonit mai întâi diacon, apoi preot și a luat putere asupra diavolului ca să-l izgonească din oameni.

Pentru acest dar era slăvit în cetatea împărătească; fugind de slava omenească și dorind viața mai liniștită, s-a dus mai întâi în Bitinia și de acolo într-un munte pustiu, în regiunea Calcedonului. Fiind descoperit de niște păstori, lumea a început să vină la dânsul, pentru că primise daruri tămăduitoare pentru cei suferinzi.

Pentru a nu-și pierde liniștea, credincioșii i-au construit o chilie în vârful muntelui. Aici comunica cu cei care veneau pentru sfat și tămăduire printr-o ferestruică tăiată în peretele chiliei.

A participat la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon (451) unde a luat apărarea dreptei credințe. A murit în jurul anului 470, fiind cinstit ca făcător de minuni.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA