AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 13 octombrie

CALENDAR RELIGIOS – 13 octombrie

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie

Greco-catolic – Sf. m. Carp, Papil și Agatonica

Romano-catolic – Sf. Romeo, ep.; Fer. Alexandrina

Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica sunt pomeniți în calendarul creștin la 13 octombrie.
Sfântul Mucenic Carp, Episcopul din Tiatira (Asia Mică), şi Sfântul Mucenic Papil, diaconul său, au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos în timpul persecuţiei împăratului Deciu (249-251), din porunca lui Valerian, guvernatorul Asiei.

Fiind chinuiţi în oraşul Tiatira, aceştia nu au apostaziat de la credinţa creştină. Valeriu le-a confiscat averea şi i-a trimis în Sardes, unde, pentru a-i speria, în speranţa că vor renunţa la credinţa creştină, l-a omorât pe Agatador, un slujitor credincios al sfinţilor pe care îi urmase în Sardes.

Din acest oraş au fost duşi în Pergam, oraşul lor natal. Aici au fost din nou supuşi supliciilor. În timp ce erau spânzuraţi pe lemn şi li se strujeau trupurile, Sfântul Carp a zâmbit. După ce a fost întrebat de ce a zâmbit, acesta a răspuns: „Am văzut slava Dumnezeului meu şi m-am bucurat”. Au fost supuşi şi la alte chinuri.

Între timp a venit şi Agatonica, sora diaconului Papil, care voia să moară şi ea pentru Hristos. Cu toate că i-a aruncat pe toţi trei în cuptorul cu foc, au rămas nevătămaţi. Atunci, conducătorul Valeriu a dat poruncă să li se taie capetele.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA