AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS – 12 ianuarie

CALENDAR RELIGIOS – 12 ianuarie

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia

Greco-catolic – Sf. m. Tatiana

Romano-catolic – Ss. Arcadie, m.; Cezara, călug.Sfânta Muceniță Tatiana a trăit la Roma în timpul împăratului Alexandru Sever (223-235). A făcut parte dintr-o familie nobiliară, care avea credința în Hristos, dar o ascundea din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor. Deși ocupa funcții înalte în administrația romană, fiind în trei rânduri consul, tatăl Sfintei Tatiana își păstra în taină credința creștină.
Ajunsă la maturitate Sfânta Tatiana a ales să trăiască în curăție și în dragoste față de Hristos, rugându-se ziua și noaptea, ajutându-i pe cei bolnavi și nevoiași. Pentru virtuțile ei a fost aleasă în slujba de diaconiță a Bisericii din Roma.

Deși împăratul Alexandru nu era un prigonitor – se spune că mama sa, Iulia Mamia, era creștină -, în timpul lui au avut loc multe persecuții anticreștine, ordonate de prefecții săi. Într-una din aceste persecuții a fost prinsă și Sfânta Tatiana și, refuzând să se lepede de Hristos, a fost supusă la multe chinuri, după care i s-a tăiat capul. Aceeași soartă a avut și tatăl său.

În prezent, capul Sfintei Mucenițe Tatiana se află în Catedrala mitropolitană din Craiova. Moaștele sfintei au ajuns de la Roma la Niceea și apoi la Biserica „Sfinții Apostoli” din Constantinopol. După ce Constantinopolul a căzut sub turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovești au adus capul Sfintei Mucenițe Tatiana, împreună cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistrița, în județul Vâlcea.

După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul Sfintei a fost depus la Episcopia Râmnicului și apoi la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA