AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS - 11 octombrie

CALENDAR RELIGIOS – 11 octombrie

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Ap. Filip, unul dintre cei 7 diaconi; Sf. Ier. Teofan Mărturisitorul, episcopul Niceei; Sf. Mc. Zenaida și Filonila. Duminica a 21-a după Rusalii

Greco-catolic – Duminica 21 dR. Sf. ap. Filip, dintre cei 7 diaconi; Cuv. Teofan Mărturisitorul; Sf. papă Ioan XXIII

Romano-catolic – Duminica a 28-a de peste an
Ss. Ioan al XXIII-lea, pp.; Filip, diacon; Alexandru Sauli, ep.

Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei șapte diaconi aleși să slujească în comunitatea creștină primară din Ierusalim, este pomenit în calendarul creștin la 11 octombrie.

Sfântul Apostol Filip nu trebuie confundat cu Apostolul Filip, cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Sfântul Apostol Filip era de loc din Cezareea Palestinei și, căsătorindu-se, a avut patru fiice prorocițe. Fiind ales diacon de către Sfinții Apostoli, a fost hirotonit împreună cu Sfântul întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan și slujea creștinilor cu toată dragostea, îngrijindu-se de săraci și de văduve.

Ca diacon, el a slujit cu râvna săracilor şi văduvelor. În vremea prigoanei asupra creştinilor pornite la Ierusalim, după uciderea Sfântului Ștefan, Sfântul Filip s-a stabilit în Samaria, unde a predicat cuvântul lui Hristos.
Tot aici, Dumnezeu a lucrat prin Sfântul Apostol Filip numeroase minuni. Din Faptele Apostolilor aflăm că Sfântul Filip l-a botezat pe Simon Magul. Tot el a fost cel care l-a botezat şi pe eunucul Candachiei, Regina Etiopiei.

A făcut misiune evanghelizatoare în Etiopia și a fost ales episcop al orașului Tralia, din Asia Mică. Acolo i-a întors pe mulți la Hristos, i-a botezat și, făcând minuni mari, la adânci bătrâneți s-a dus către Domnul.
Sfântul Apostol Filip a predicat învăţătura lui Hristos şi în Azotus unde a adus pe mulţi la dreapta credinţă.

O parte din sfintele moaște ale Sfântului Filip se află la Mănăstirea Hurezi.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA