Acasăoameni noiBANI CHELTUIȚI AIUREA - Portalul anti-plagiat al Guvernului a costat 15 milioane...

BANI CHELTUIȚI AIUREA – Portalul anti-plagiat al Guvernului a costat 15 milioane de lei

DISTRIBUIȚI

Ministerul Educației deține, din luna martie a acestui an, un portal online de gestionare și evaluare a lucrărilor de doctorat care se scriu la universitățile din România. O componentă a portalului este tocmai un soft anti-plagiat care ar putea fi folosit de orice coordonator de doctorat din țară, pentru a depista bucățile copiate.

Întregul proiect a costat aproape 15 milioane de lei, din care 12,7 milioane de lei sunt bani europeni, asigurați de Fondul Social European prin PODCA (Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative).

Portalul este online, funcționează și nu este folosit de nimeni. Pentru că universitarii nici măcar n-au fost informați cu privire la existența lui.

Adresa portalului este doct.edu.ro/. Dacă știi doar atât, n-ai cum să găsești softul anti-plagiat. Pe această pagină de întâmpinare există doar Despre proiect, Știri și Contact.
Trebuie să știi adresa „secretă” pentru a ajunge la spațiul de autentificare cu user și parolă de unde vei putea introduce o lucrare de doctorat.
Aceasta este: doct.edu.ro/doct/ . Atenție: fără semnul „/” de la final, adresa nu funcționează…

„Sisteme moderne de preluare, evaluare și informare privind tezele de doctorat și de gestionare a titlurilor universitare în cadrul Ministerului Educației Naționale”.
Așa se numește proiectul lansat de Ministerul Educației și Cercetării la finalul lunii iulie 2012. Adică o lună după ce în presă izbucnise scandalul tezei de doctorat plagiate de premierul Victor Ponta, și la câteva săptămâni după ce Ecaterina Andronescu își începuse al doilea mandat de ministru.

Un comunicat de presă al companiei Siveco, care câștigase o parte din implementarea proiectului, arată că sistemul informatic integrat va conține, printre altele, „o componentă de software anti plagiat”.

Într-un răspuns trimis PressOne de Biroul de Presă al Ministerului Educației și Cercetării se arată că proiectul a fost finalizat în primăvara lui 2015, mai precis pe 24 martie.
Deci, de atunci încoace, Ministerul deține un sistem informatic integrat de gestionare a lucrărilor de doctorat din România, care include, pe lângă alte servicii, și un soft care detectează plagiatul. Sistemul zace, însă, nefolosit.

„În cadrul perioadei de implementare a proiectului au fost analizate și testate, prin modulul antiplagiat, teze de doctorat cu titlul de documente de test, introduse în platformă de către universitățile-pilot, partenere în cadrul proiectului. Pe baza rezultatelor obținute în cadrul testărilor, în faza pilot derulată în proiect, se vor analiza și se vor stabili pașii de urmat pentru ca activitatea de preluare, evaluare și informare privind tezele de doctorat și de gestionare a titlurilor universitare în cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice să beneficieze de suportul informatic creat”, se spune în răspunsul pe care l-am primit la redacție.

Pe scurt, Ministerul nu a reușit, în cele 7 luni scurse de la finalizarea proiectului, nici să „analizeze”, nici să „stabilească pașii de urmat”.

Dar analiza despre care vorbește Ministerul era deja conținută în rezultatele estimate ale proiectului: un raport de analiză a rezultatelor obținute în faza pilot de implementare, precum și un raport cu recomandări de îmbunătățire la nivel funcțional și tehnic. Potrivit Ministerului, sistemul integrat a fost implementat în totalitate.

Potrivit unui raport de proiect, softul anti-plagiat nu a fost folosit nici măcar în perioada de testare de către toate cadrele didactice cărora li s-a oferit acces la portal.
Concret, sistemul informatic care a costat peste 3 milioane de euro a gestionat până acum… 22 de lucrări.

Nu am auzit de acest site, nici nu știam că există. I-am întrebat și pe colegii mei, nici ei n-au auzit de el. Noi folosim de câțiva ani softul nostru antiplagiat, cumpărat de facultate, tocmai pentru a preveni situațiile acestea”, a declarat, pentru PressOne, psihologul Daniel David, directorul școlii doctorale de Psihodiagnostic și intervenții psihologice validate științific a Universității „Babeș-Bolyai”.

La mijlocul anului trecut, fostul ministru al Educației Remus Pricopie promitea presei că Ministerul său va revoluționa lupta anti-plagiat cu ajutorul unui soft în valoare de 3 milioane de euro.

Sursa: pressone.ro

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA