AcasăAlteleEconomicAtacurile cibernetice – următoarea problemă globală după criza sanitară?

Atacurile cibernetice – următoarea problemă globală după criza sanitară?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Criza sanitară a afectat întreaga omenire, înregistrându-se pierderi masive la nivel uman și financiar. Industrii întregi au avut de suferit, așa cum a fost sectorul turistic, cu pierderi de 1, 3 trilioane de dolari. În schimb, alte segmente ale economiei globale, așa cum este sectorul jocurilor de cazinou online cu rotiri gratuite fără depunere, au avut de câștigat – încasări de peste 59,6 miliarde de dolari în 2020.

Numai că există o zonă care în 2021 va avea de câștigat până la 6 trilioane de dolari, iar proiecțiile pentru 2025 indică o valoare a câștigurilor de peste 10, 5 trilioane de dolari – cea a atacurilor cibernetice. Chiar dacă este pandemie.

De ce sunt atât de periculoase atacurile cibernetice în contextul crizei sanitare?

Anul 2020 a reprezentat momentul propice pentru hackeri și organizațiile specializate în atacurile cibernetice – rata amenințărilor a crescut cu 300%. Principalele ținte vizate au fost sectoarele financiare (creștere de 238%) și sanitare (58%). În 2020 a avut loc un atac rău intenționat sau care a avut ca obiectiv sustragerea de informații la aproximativ 39 de secunde. În primele 6 luni ale crizei sanitare au fost expuse 36 de miliarde de fișiere, cu o pierdere medie de aproape 3, 86 milioane de dolari.

Una dintre marile probleme ale companiilor este lipsa unui plan de răspuns în caz de penetrare a sistemului de securitate (77%). Acestei probleme i se adaugă cea a muncii de acasă a angajaților – aceștia își utilizează computerele personale pentru a accesa informații legate de serviciu. 94% din atacurile de tip malware sunt derulate prin emailurile pe care angajații le deschid pe PC-urile de acasă și le transmit mai departe în rețeaua companiei.
Anul crizei sanitare a însemnat 80% amenințări de tip phishing din totalul incidentelor de securitate. Pierderile medii generate de un atac phishing se cifrează la 17,700 de dolari. 47% dintre angajații care lucrează de acasă au declarat că au fost distrași în momentul în care au devenit victime ale atacurilor din această categorie. 20% dintre companii au raportat scurgeri de informații din cauza angajaților care au lucrat de acasă.

Iar problemele companiile nu se opresc aici din moment ce 69% dintre reprezentanții societăților sunt de părere că sistemele lor anti-virus nu vor putea face față atacurilor rău intenționate care sunt din ce în ce mai performante. 61% din personalul angajat pentru asigurarea securității companiilor este considerat a fi prea puțin calificat pentru a contracara astfel de amenințări.

Nici persoanele fizice nu scapă expunerii la atacurile cibernetice, mai ales că hackerii s-au specializat pe transmiterea de viruși prin aplicațiile mobile. În acest moment, din 36 de aplicații, una prezintă potențial dăunător – 15% dintre aplicațiile de lifestyle și 7% de divertisment sunt cele mai expuse. Noua tehnologie 5G ce urmează să fie implementată începând cu 2021 va adânci și mai mult problemele legate de securitate pentru că prezintă vulnerabilități.

În 2020 au fost raportate peste 352,771 de fișiere ce conțineau date sensibile în domeniul financiar și 113,491 fișiere în sectorul pharma și biotech care au fost sustrase. 16% dintre instituțiile din sectorul public, organizațiile sanitare (15%) și industria financiară (10%) reprezintă țintele principale ale atacurilor cibernetice în 2021.

Temerea legată de amenințările cibernetice este tratată cu cea mai mare atenție de autoritățile din toată lumea, în 2022 urmând să fie investite 170, 4 miliarde de dolari pentru identificarea celor mai bune soluții de protecție anti-virus.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA