Acasăoameni noiALTERNATIVĂ - Planta care poate înlocui carnea este cultivată acum și în...

ALTERNATIVĂ – Planta care poate înlocui carnea este cultivată acum și în România

spot_img

DISTRIBUIȚI

O plantă capabilă să înlocuiască nutritiv carnea este cultivată acum și în România, de către specialiștii de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău.

Moringa Oleifera, așa cum se numește această plantă în latină, asigură organismului uman un complex fantastic de aminoacizi, alături de vitamine, minerale, nutrienți și antioxidanți. Dr. ing. Costel Vânătoru, de la stațiunea buzoiană, consideră că planta va fi cultivată în curând de mulți români care își doresc cu adevărat o alimentație sănătoasă.

Cercetătorii stațiunii se ocupă de aclimatizarea „arborelui vieții” în România. ”Proprietățile vaste și domeniile multiple de utilizare ne-au convins să demarăm acest proiect. Transformarea sa în plantă perenă autohtonă ar fi o realizare majoră care ar deschide noi drumuri în multe domenii în țara noastră. Am început în urmă cu doi și am atins rezultate semnificative. Anul acesta e foarte important, întrucât vom afla dacă Moringa, cultivat în aer liber, va trece peste iarnă. Conform rezultatelor actuale, estimez că vom înregistra un nou succes. Scopul nostru este să îl transformăm într-o plantă perenă, în România fiind momentan doar anuală. Deci am reușit să îl adaptăm solului autohton”, a declarat pentru Super-Hrana.ro, dr. ing. Costel Vânătoru.

5 ani de încercări. Moringa ar putea deveni o plantă perenă chiar și în România

Cercetătorul spune că este nevoie de o perioadă de circa cinci ani până când planta poate fi declarată una perenă în România. Până atunci, planta, una specifică zonelor tropicale și subtropicale, poate fi cultivată în mediu controlat, în casă sau spații protejate, gen sere. Moringa poate fi cultivată în ghiveci. Totuși, în prezent, stațiunea buzoiană nu comercializează semințe de Moringa, fiind așteptat momentul definitivării procesului de aclimatizare.

Moringa poate crește până la 12 metri înălțime. Sfatul specialiștilor este ca planta să fie tunsă, întreținută, pentru a nu se înălța prea mult și pentru a stimula apariția lăstarilor.

Moringa Oleifera, cultivată și la Buzău. Specialiștii fac eforturi pentru ca planta să fie, în curând, una perenă chiar și în România. Foto: super-hrana.ro
Moringa Oleifera este folosit în țările unde crește ca aliment sau ca supliment alimentar. În zonele sărace din aceste regiuni, este promovat și folosit de anumite organizații umanitare ca o soluție în lupta cu malnutriția. Se spune că toate părțile arborelui sunt comestibile și hrănitoare, frunze, păstăi, semințe, fructe și rădăcină. Mai mult, se poate obține și ulei de moringa, folosit la gătit, alimente sau cosmetice.

Planta este extrem de bogată în vitamina C, vitamina A, potasiu, magneziu, fier, calciu. Au fost identificați 92 de nutrienți, 46 de antioxidanți, 36 de substanța anti-inflamatorii, 18 aminoacizi și 9 aminoacizi esențiali.

Chiar și resturile rămase în urma procesării pentru obținerea uleiului de Moringa sunt folosite ca fertilizator sau pentru purificarea apei.

Frunzele – cele mai hrănitoare. Scoarța și rădăcina NU se consumă

Cele mai hrănitoare părți ale plantei sunt frunzele. La polul opus sunt scoarța și rădăcina, care nu ar trebui consumate.

Există rezultate care indică o acțiune benefică împotriva radicalilor liberi din organism prin prezența antioxidanților beta caroten, beta sitosterol, quercerină sau kaempferol.

Fitosterolii din Moringa împiedică absorbția colesterolului la nivel intestinal, iar acidul clorogenic încetinește eliberarea glucozei în sânge, protejează retina și scade tensiunea arterială. Niazimicina, niazinina și niaziminina sunt compuși care influențează, de asemenea, tensiunea arterială, dar care, în doze mari, pot deveni toxici.

Au fost dovedite, de asemenea, efectele antibacteriene sau antivirale ale consumului de Moringa.

Totuși, există o categorie de persoane care nu ar trebui să consume Moringa: femeile însărcinate. Frunzele plantei au un puternic efect contraceptiv, iar consumul poate cauza chiar avort spontan.

Pentru restul persoanelor, se recomandă consumul moderat de Moringa. ”Arborele vieții” este popular în state ca India, Thailanda, Filipine, Taiwan, în unele state din America Centrală și de Sud, dar și în state tropicale din Africa sau pe insule ca Hawaii sau Caraibe. În acest context, merită apreciate eforturile cercetătorilor din Buzău de a aclimatiza specia aceasta unui climat temperat-continental de tranziție, cum este cel din țara noastră.

Sursa: greatnews.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA