Acasă oameni noi AGRICULTURĂ - Un nou pericol: mistreţii

AGRICULTURĂ – Un nou pericol: mistreţii

DISTRIBUIȚI

AGRICULTURĂ Un nou pericol pentru agricultură: mistreţii! O spun fermierii, dar şi oficialii de la Bucureşti. Oamenii se plâng că noapte de noapte animalele sălbatice atacă lanurile de porumb şi provoacă pierderi majore.

AGRICULTURĂ Vânătorii spun că nu-i pot ajuta pe fermieri pentru că nu le dă voie legea.

Fermierii se uită neputincioşi la ce le-a mai rămas din munca de o vară. Recoltele lui Ion Furdui au fost distruse de animalele sălbatice.

Fermierul spune că a fost nevoit să semene de două ori. Acum, mai bine de o treime din recolta de porumb de pe 110 hectare este compromisă din cauza mistreţilor. Nici vremea nu l a ajutat: „Suntem afectaţi şi de secetă pedologică instalată, ploaia care a fost acum de 10,13 litri nu ne-a ajutat cu nimic. Am semănat nişte hectare în această zonă a doua oară pentru că mi-au mâncat porcii mistreţi porumbul din sămânţă. Imediat la 3 zile după ce am semănat!”.

Nu e singurul agricultor afectat. Culturile au fost distruse de animalele sălbatice şi în Iaşi, Tulcea şi Argeş.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli: „Au ajuns porcii să facă concurenţă la secetă în ceea ce înseamnă distrugerea culturilor de porumb, porc mistreţ.”

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „Am constatat când am fost la Vatra Dornei, suprafeţe mari de păşune alpine sunt afectate de porci. Distrugerile sunt foarte mari”.

La nivelul ţării, peste 136.000 de hectare din cele aproape 10 milioane cultivate sunt afectate în proporţie de 30 până la 70 la sută de secetă. Pe lângă cele 64.000 de hectare distruse de inundaţiile din primăvară.

Un semnal de alarmă a fost tras şi de premierul Dacian Cioloş, la cea mai recentă întâlnire cu fermierii.

Dacian Cioloş: „Am discutat si despre câteva chestiuni la care încă nu avem răspuri complete cum ar fi: pagubele realizate de animalele sălbatice din domeniile de vânătoare. Administratorii domeniilor de vânătoare au anumite obligaţii, dar trebuie să găsim mijloacele ca aceştia să şi le asume”.

Potrivit Ministerului Mediului, în România sunt aproape 91.000 de mistreţi. Dintre aceştia nu pot fi vânaţi mai mult de 36.000.

sursa info

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Gabriel Zetea (PSD): ”Guvernul PNL atacă sectorul construcții și IT”

IT-iștii și constructorii sunt noile ținte ale Guvernului PNL. După alegeri, PNL va tăia facilitățile pentru aceste două domenii cheie ale economiei, care contribuie...

SCENĂ RUPTĂ DIN FILME ÎN BAIA MARE – Un tânăr a furat un ghiozdan plin cu țigări de la un bărbat care le furase...

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare au reuşit documentarea activităţii infracţionale a două persoane, care au fost reţinute pentru 24 de ore şi...

AVARII LA REȚEA – Furnizarea apei, sistată temporar pe o stradă din Baia Mare

Băimărenii de pe strada Tineretului din municipiu vor rămâne fără apă potabilă la robinete azi, 27 noiembrie, timp de câteva ore. Sistarea furnizării de...

SCRISOARE DESCHISĂ – “Dragi autorități județene (CJSU, Prefectură, DSP): Partidul Comunist ne-a vrut tunși, voi ne vreți tâmpiți”

Au trecut câteva zile de când ActualMM a solicitat un punct de vedere oficial cu privire la declarația managerului Spitalului din Vișeu de Sus...

ȘEDINȚĂ LA PREFECTURĂ – Autoritățile dezbat măsurile pentru deschiderea sezonului de schi 2020-2021

Joi, 26.11.2020, prefectul judeṭului Maramureṣ, Silviu- Nicolae Ungur, a avut o întâlnire cu Asociaṭia Monitorilor Profesioniṣti de Schi din Maramureṣ, pe tema deschiderii sezonului...