Bicarbonatul de sodiu este un produs casnic binecunoscut, în special datorită efectelor sale alcalinizante.
În forma sa naturală bicarbonatul de sodiu mai este cunoscut și sub numele nahcolit, un mineral răspândit prin diferite părți ale lumii. Administrat pe cale orală poate crește nivelul bicarbonatului seric.
Bicarbonatul este produs de rinichi si acționează ca un tampon pentru acidul din organism.
Bicarbonatul de sodiu – cheia echilibrului interior
Toate procesele din corpul uman au nevoia de a fi echilibrate, iar acest lucru se aplică inclusiv metabolismului. În consecință, sănătatea umană poate fi evaluată în funcție de indicele de hidrogen, denumit în mod obișnuit pH.
De obicei acesta este 7 și reprezintă așa numita „stare neutră”. Cu un număr mai mare de medii acide în organism pH-ul scade, adică se dezvoltă acidoza, care perturbă toate funcțiile corpului uman.
Precum aminteam anterior, bicarbonatul de sodiu este alcalin, deci este utilizat cu succes în medicină pentru stabilizarea pH-ului.
Acest lucru se face cu ajutorul soluțiilor farmaceutice gata preparate, precum: tampoane de bicarbonat, bicarbonat 4%, xilat, gluxil și altele – special destinate perfuziilor intravenoase pentru acidoză.
Se știe că alcalinizarea mediului intern favorizează dizolvarea de săruri din articulații și stopează procesul inflamator.
Ce se întâmplă în corp când apare un dezechilibru de pH?
Ceretările științifice au arătat că atunci când există un dezechilibru al pH-ului, organismele nesănătoase pot protesta, deteriorând țesuturile și organele, fapt ce duce la afectarea sistemului imunitar.
Astfel, în cazul tumorilor, bicarbonatul de sodiu poate crește pH-ul tumorii și poate inhiba metastaza spontana a cancerelor de sân.
De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate ajuta organismul în activitatea fizică prelungită și de intensitate ridicată. În acest sens, Dr. Louise Mary Burke spunea în unele din articolele sale că bicarbonatul de sodiu poate reduce și unele din efectele secundare negative ale hiperacidității mușcilor, cu scopul reducerii leziunilor musculare apărute în timpul antrenamentelor sportive.
Potrivit afirmațiilor făcute de profesorul doctor Ivan Pavlovich Neumyvakin, toate bolile umane sunt cauzate de o schimbare a pH-ului.
Hemoroizii nu fac exceptie.
Prin urmare, datorită stabilizării echilibrului acido-bazic, bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat în lupta împotriva hemoroizilor.
Profesorul recomandă utilizarea acestuia pentru hemoroizi sub formă de comprese și băi.
Pentru a putea face acest lucru aveți nevoie de o soluție de două procente bicarbonat de sodiu, care se prepară astfel: 10g de bicarbonat de sodiu se dizolva în 490ml apă fierbinte, urmând ca soluția obținută să fie adusă la temperatura camerei.
Compresa îmbibată în soluție se va aplica direct pe hemoroizi, ținându-se timp de 20 de minute.
Procedura se efectuează de doua ori pe zi, iar în caz de simptome severe se poate aplica și de 4 ori pe zi.
Durata tratamentului este de 10-14 zile. Efectul compresei cu bicarbonat de sodiu devine vizibil după prima procedură, în sensul în care durerea și mâncărimea sunt ameliorate iar hemoroizii sunt reduși.
Efectele antiinflamatorii ale bicarbonatului de sodiu
Un studiu din 2018 publicat în Journal of Immunology s-a axat pe o teorie conform căreia bicarbonatul de sodiu poate ajuta la creșterea unui mediu antiinflamator în organism. Având în vederea că boala hemoroidală este cauzată de procese inflamatorii locale (ano-rectice, fisuri anale), folosirea bicarbonalului în astfel de situații diminuează sau chiar stopează procesul inflamator.
Tratarea hemoroizilor cu bicarbonat de sodiu va ajuta la ameliorarea simptomelor, la reducerea severității inflamației, la restabilirea pH-ului neutru precum și la normalizarea funcției intestinale.
Medicina tradițională dispune de o mulțime de rețete medicale cu bicarbonat de sodiu pentru tratarea hemorizilor.
Cum actioneaza bicarbonatul de sodiu in corpul uman
Bicarbonatul pătrunde în corpul uman și modifică nivelul pH-ului. Multă lume folosește bicarbonatul de sodiu pentru a elimina compușii toxici din organism.
Bicarbonatul pentru hemoroizi acționează ca un levigat rectal. Datorită proprietăților antiseptice ale substanței, țesuturile sunt dezinfectate atunci când intră în contact cu el.
Cu ajutorul bicarbonatului de sodiu se obțin urmatoarele beneficii în caz de hemoroizi:
- Scade dimensiunea hemoroizilor;
- Scade gradul de inflamare;
- Ameliorează durerea.
Tratarea hemoroizilor cu bicarbonat de sodiu se face într-un timp scurt dacă regimul de viață și alimentație sunt corespunzătoare.
Băile de șezut pentru hemoroizi cu bicarbonat de sodiu, pregătite în scopuri medicinale trebuie să dureze o oră. Astfel de proceduri sunt cel mai bine utilizate în combinație cu unguentele antihemoroidale din plante.
Loțiunile sau comprimatele pe bază de bicarbonat de sodiu pot opri durerea – chiar și pe cea acută, chiar insuportabilă dintr-o criză hemoroidală.
Astfel, pentru cele mai bune rezultate se recomandă utilizarea unei soluții răcite de bicarbonat de sodiu 2%. Înmuiați în aceasta o compresă pe care apoi o aplicați pe locul dureros pentru câteva minute.
După finalizarea procedurii se recomandă clătirea zonei anorectale cu apă curată și folosirea unei creme naturiste pentru hemoroizi.
Vindecătorii tradiționali evidențiază principalele efecte terapeutice ale bicarbonatului de sodiu, respectiv:
- Elimină izotopii radioactivi, sărurile și metalele grele din corp;
- Dizolvă depozitele de săruri din articulații, rinichi și calculii biliari.
- Ajută la îmbunătățirea tonusului, sporește concentrarea și vigilența, făcând o persoană să se simtă mai echilibrată.
- Datorită alacalinizării întregului intestin, după expunerea la bicarbonatul de sodiu, peristaltismul se îmbunătățește, ceea ce ajută în boala hemoroidală.
Contraindicații
- Nu se recomandă tratarea cu bicarbonat a persoanelor cu aciditate scazută a corpului – acest lucru poate agrava diferitele boli cronice;
- Este interzisă folosirea de bicarbonat de către persoanele diabetice;
- Nu se recomandă în sarcină și alăptare, persoanelor cu ulcer gastric și duodenal, precum nici persoanelor cu intoleranță la bicarbonatul de sodiu;
- Nu se recomandă persoanelor care suferă de pancreatită, neoplasm sau sângerări deschise.